Social 20 Mai 2009 16:11
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a cerut avocatilor, care au amenintat ca din iunie nu vor mai acorda asistenta juridica gratuita, sa aiba rabdare si incredere ca in cateva saptamani onorariile pentru plata asistentei din oficiu vor fi achitate.
Sper ca o viitoare rectificare bugetara sa rezolve aceasta problema”, a adaugat ministrul Justitiei. In 2008, la preluarea mandatului, ministrul justitiei a gasit restante si de ani de zile in privinta capitolului onorariilor pentru asistenta din oficiu, debite care au fost stinse in cateva luni de zile.

In aprilie 2009, bugetul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti a fost afectat de rectificarea bugetara negativa, dar si de redirectionarea fondurilor rezultate din incasarea taxelor judiciare de timbru catre bugetele locale. Aceste sume erau destinate anterior achitarii serviciilor avocatiale si cheltuielilor de acordare a acestor servicii pentru ajutorul public judiciar, inclusiv si pentru asistenta din oficiu. Prin urmare, la inceputul lunii mai, MJLC a fost nevoit sa informeze Uniunea Nationala a Barourilor din Romania despre diminuarea sursei de finantare pentru sistemul de ajutor public si sistemul de asistenta juridica.

Redirectionarea acestor fonduri catre bugetele locale ne-a lasat descoperiti in ceea ce priveste posibilitatea de a finanta si celelalte cheltuieli de natura administrativa cu privire la acordarea ajutorului public judiciar. Am luat masuri in acest sens si am sesizat o serie de membri ai Parlamentului, chiar si din cadrul executivului, cu posibilitatea de a gandi pe viitor o formula in care autoritatile locale sa redirectioneze o parte din aceste venituri, percepute ca urmare a taxelor judiciare, catre nevoile locale ale justitiei, cum ar fi construirea de sedii pentru instante si parchete sau plata unor facilitati pentru acordarea ajutorului public judiciar. Acest lucru ar fi in folosul direct al cetatenilor, reprezentati de acele autoritati publice locale. Speram ca efortul nostru va avea succes, deocamdata este doar la inceput”, a declarat Predoiu.

Declaratiile ministrului Justitiei vin in contextul protestelor avocatilor de la Baroul din Cluj, care au anuntat marti ca din luna iunie nu vor mai acorda asistenta juridica gratuita pana la achitarea restantelor de catre MJLC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.