Social 17 Mai 2009 14:00
Premiera piesei "Lectia", de Eugene Ionesco, pusa in scena de Horatiu Malaele, in sala Atelier a Teatrului National Bucuresti, s-a jucat, sambata, cu sala plina.
"Lectia lui Ionesco este o farsa tragica ce denunta absurditatea tezelor unice si exclusiviste, limbajul ca instrument al puterii si relatia letala dintre sexualitate si dictatura; pe de alta parte, denunta prostimea contemplativa, o masa de manevra la indemana casapilor investiti. Cum lumea n-a invatat mai nimic din greselile istoriei, <lectia> acestui spectacol nu-si propune sa fie un indreptar moralizator si plicticos ci mai degraba o limpede oglinda", spune regizorul despre piesa.

Spectacolul relateaza povestea unei eleve dornice sa-si imbogateasca bagajul de cunostinte si merge sa ia lectii in casa unui profesor cunoscut si apreciat. Acesta incepe sa testeze cunostintele elevei, dar ceea ce parea a fi o lectie normala se transforma intr-un cosmar. Eleva devine victima profesorului si a servitoarei acestuia, situatie care se dovedeste a nu fi la primul si nici la ultimul episod.

Aflat pentru prima oara la National in calitate de regizor, dar si de interpret in propriul spectacol, Horatiu Malaele le-a avut ca partenere pe Aylin Cadar, Natalia Calin si Andreea Tanase.

"Lectia", scrisa in 1951, este printre primele opere de dramaturgie ale lui Eugen Ionesco si a fost pusa in scena in Romania abia incepand cu 1991 la teatre precum "Alexandru Davila" din Pitesti, Teatrul National Cluj-Napoca si Teatrul "L.S. Bulandra" din Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.