Social 15 Mai 2009 14:15
Un sondaj care releva parerile romanilor despre noile Coduri arata discrepanta de opinii intre MJ si populatie: 7 din 10 romani nu sunt de acord cu micsorarea pedepselor, asa cum s-a propus in proiectul de Cod Penal, in timp ce 8 din 10 dintre ei cer pedepsirea camatariei.
„Romanii se pronunta in marea majoritate pentru marirea pedepselor pentru infractiunile grave, ca mijloc de reducere a fenomenului infractionalitatii”, releva sondajul „Ce ar vrea populatia sa fie legiferat in Codul Penal si Codul Civil”, realizat in perioada 22 aprilie– 30 aprilie 2009, la comanda Transparency International Romania, potrivit unui comunicat de presa.

“Codurile trebuie sa intareasca certitudinea executarii pedepselor cu inchisoarea si sa reduca la maximum instrumentele prin care pedeapsa aplicata sa nu fie executata” , a explicat Victor Alistar, directorul executiv al TI-Romania. Acesta a adaugat ca pentru pastrarea functiei de descurajare a legii penale trebuie sa existe certitudinea executarii pedepsei privative de libertate, chiar daca aceasta presupune doar zile sau luni. In schimb, noile coduri micsoreaza anii de condamnare cu inchisoarea si permite efectuarea pedepsei sub supraveghere judiciara, se precizeaza in comunicatul de presa. “Romanii vor ca, pentru actiuni grave, infractorii sa faca puscarie,” a mai spus Alistar.

De asemenea, proiectul de Cod Penal, propus de Ministerul Justitiei catre Parlament nu incrimineaza camataria, desi, conform sondajului, majoritatea romanilor o doresc printre infractiuni.

Trei sferturi din populatie respinge garantarea imprumuturilor cu imobile in contractele civile, reiese din studiu. „Codurile trebuie amendate in sensul eliminarii clauzei penale in contractele civile si eliminarii imprumutului cu dobanda, acesta fiind specific contractelor comerciale", a comentat Alistar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.