Social 18 Mai 2009 13:42
Conform unui sondaj dat vineri publicitatii de TI-Romania, 56% dintre romani nu-si permit sa-si angajeze un avocat, iar 8 din 10 dintre ei cred ca doar daca platesc, li se va face dreptate.
"8 din 10 romani considera ca trebuie sa ai bani/sa platesti ca sa ti se faca dreptate, in conditiile in care “accesul la justitie este liber,” conform articolului 21 din Constitutie. Mai mult, 56 % dintre romani nu-si permit sa-si angajeze un avocat", se arata intr-un studiu realizat de Transparency International Romania, remis 9AM.

Doar jumatate dintre respondentii la sondajul "INCREDEREA IN JUSTITIE: Cum ar vrea romanii sa fie legiferate procedurile civile si penale", realizat de IMAS, sunt de parere ca exista sanse sa li se faca dreptate, chiar si cand legea este de partea lor. De asemenea, acelasi raport de cercetare releva ca majoritatea romanilor au mai mare incredere in Tribunal decat in Parchet.

78% dintre romanii informati cred ca o Curte de Jurati ar fi pozitiva pentru evolutia sistemului judiciar.

"54% dintre romani au auzit despre existenta Curtii cu Jurati in alte tari", a relevat sondajul. Dintre acestia, 78% prefera instituirea unei astfel de forme de judecata, considerand ca "posibilitatea de coruptie a judecatorilor s-ar diminua prin existenta juratilor".

TI-Romania a precizat ca o astfel de instanta exista si functioneaza foarte bine mai ales in sistemul judiciar anglo-saxon si ca in perioada interbelica Romania a avut o astfel de institutie.






Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.