Social 15 Mai 2009 23:41
Timpul de interventie al ambulantelor SMURD a scazut la 8-10 minute, a declarat, joi, Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, care a precizat ca doreste extinderea serviciului la nivelul intregii tari pana la sfarsitul anului.
Potrivit lui Arafat, durata de interventie a ambulantelor s-a redus semnificativ, nemaiexistand situatii cand acestea sa intarzie pana la o jumatate de ora, relateaza NewsIn.

Arafat a mai spus ca, in prezent, sunt peste 130 de echipaje SMURD functionale, dar ca pana anul viitor doreste operationalizarea a aproximativ 300 de echipaje. In acest sens, el a amintit de o licitatie a Ministerului Sanatatii, care ar urma sa fie finalizata in acest an si care prevede cumpararea a 150 de masini pentru SMURD si care vor fi folosite pentru operationalizarea structurilor in toate judetele. Totodata, Arafat sustine ca solutia optima pentru reducerea timpului de interventie o constituie integrarea dispeceratelor de urgenta intr-un serviciu unic.

"Astfel, asiguram o reactie imediata, dar ajutam si la luarea unei decizii integrate care reduce discutiile intre dispecerate si nu dubleaza resursele", a declarat Raed Arafat. In prezent acest model functioneaza doar la Targu Mures, din anul 2001. In acest context, Arafat a spus ca se doreste operationalizarea serviciului SMURD la nivel national pana la sfarsitul anului 2009.

In prezent, SMURD functioneaza in 20 de judete, inclusiv Bucuresti.

Pe de alta parte, seful ISU Bucuresti, Aurel Udor, a spus ca una dintre problemele din cauza carora nu s-a realizat operationalizarea serviciului SMURD la nivel national o constituie pregatirea personalului. "In prezent, avem 8 centre de pregatire ale paramedicilor la nivelul tarii, unul fiind in Capitala, si vrem sa ajungem la 12 centre", a declarat Udor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.