Social 15 Mai 2009 23:12
Reprezentantii obstii evreiesti din Covasna si ai autoritatilor locale au dezvelit, joi, in cimitirul evreiesc din Sf.Gheorghe, un zid memorial care cuprinde numele celor 611 evrei din judetul Covasna care au pierit in lagarele naziste, transmite corespondentul NewsIn.
"Pe zidul memorial sunt inscrise 611 nume ale evreilor copii, femei, barbati care nu s-au mai intors din lagarele mortii. Acesti oameni, a caror cenusa s-a pierdut deasupra Auschwitz-ului intr-un genocid nazist, au avut vise, nazuinte, familie si pentru prima data numele lor este scris", a declarat presedintele Obstii evreiesti din Covasna, Herman Rosner.

Momentul a fost prilejuit de comemorarea a 65 de ani de la Holocaustul evreilor din judet, multi disparuti in lagarele mortii.

Presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din tara, Aurel Vainer, a declarat ca in prezent in tara sunt 38 de comunitati de evrei, cu circa 9.000 de reprezentanti. In judetul Covasna, in anul 1930 de regaseau 942 de evrei, pentru ca in anul 1947 sa mai fie doar169, restul disparand in lagare, iar in prezent mai sunt 25 de membri ai comunitatii.

Zidul memorial se afla in capela din curtea cimitirului evreiesc din Sf.Gheorghe, iar la eveniment au participat autoritati locale, presedintele Asociatiei Evreilor Supravietuitori ai Holocaustului, Liviu Beris, Slomo Sorin ROSEN - Prim RAbinul Evreilor din Romania, Roth Tiberiu, presedintele Comunitatii Evreiesti din Brasov si altii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.