Social 15 Mai 2009 13:11
Presedintele Festivalului de Film Transilvania (TIFF), regizorul Tudor Giurgiu, a anunat ca actorul Mircea Albulescu va primi Premiul de Excelenta in cadrul celei de a opta editii a festivalului, informeaza NewsIn.
“Ma bucur sa anunt ca unul din trofeele festivalului, Premiul de Excelenta ii va fi decernat anul acesta actorului Mircea Albulescu. Trofeul ii va fi decernat in cadrul Galei de Inchidere a festivalului, din data de 6 iunie”, a afirmat Giurgiu in cadrul unei conferinte de presa.

TIFF va proiecta la cea de a opta editie filmul La capatul liniei, film realizat impreuna cu regizorul Dinu Tanase, in 1982, in care Albulescu joaca rolul principal.

”Maestru al scenei si filmului romanesc, Mircea Albulescu face parte din promotia 1956 a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti (clasa Aura Buzescu). Pe ecran, primul pas important l-a facut in 1966 in filmul Dacii, regizat de Sergiu Nicolaescu, cu un rol care i-a pus in evidenta personalitatea interpretativa complexa si forta dramatica - calitati pe care le-a dezvoltat mai apoi in pelicule precum Canarul si Viscolul (1969, r. Manole Marcus), Mihai Viteazul (1970, r. Sergiu Nicolaescu) si Printre colinele verzi (1971, r. Nicolae Breban), impunandu-se atentiei cinefililor mai ales prin portretul pregnant pe care il creioneaza personajului Pavel Stoian din Puterea si adevarul (1971, r. Manole Marcus)”, se arata in meterialul de presa pus la dispozitie de organizatori.

Mircea Albulescua lucrat cu regizori precum Radu Gabrea (Dincolo de Nisipuri, 1973), Manole Marcus (Actorul si salbaticii, 1975), Mircea Daneliuc (Cursa, 1975), Alexa Visarion (Inghititorul de sabii, 1981).

Dupa 1990 actorul si-a continuat activitatea in filme memorabile precum Cel mai iubit dintre pamanteni (1992, r. Serban Marinescu), Craii de Curtea Veche (1995, r. Mircea Veroiu) si in mai recentul Ticalosii (2007, r. Serban Marinescu).

Mircea Albulescu a primit Premiul pentru intreaga activitate la Gala Premiilor UNITER din 2005 si Premiul National pentru intreaga activitate artistica acordat de Ministerul Culturii si Cultelor in 2003. Senatul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" (Bucuresti) i-a acordat Diploma de Onoare si Medalia Jubiliara "Magna cum Laude", iar Centrul National al Cinematografiei l-a rasplatit cu Premiul de Excelenta pentru contributia deosebita adusa la afirmarea filmului romanesc.

Actorul este si poet si prozator, membru al Uniunii Scriitorilor si preda la UNATC, printre studentii sai numarandu-se: Adrian Titieni, Irina Movila, Florin Piersic jr., Elvira Deatcu si Dragos Bucur.

La editiile precedente, TIFF-ul a omagiat activitatea artistica a unor alti mari artisti romani, printre care Radu Beligan (2008) – caruia trofeul i-a fost inmanat de presedintele Romaniei, Traian Basescu, Ioana Bulca (2007) si Stefan Iordache (2006).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.