Proba de limba si literatura romana a dat ieri startul testelor nationale. Cei mai multi elevi s-au declarat multumiti de subiecte si se asteapta la rezultate bune. Dar au existat si elevi care au copiat, fiind dati afara din examen.

Peste 270.000 de absolventi ai clasei a VIII-a au inceput ieri sustinerea testelor nationale, cu proba de limba si literatura romana. Accesul in salile de examen a fost permis pina la ora 8.30, iar pina la primirea subiectelor profesorii supraveghetori le-au explicat elevilor cum sa completeze foile de examen. La ora 9.00, secretarul de stat pentru invatamintul preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, Paloma Petrescu, a extras dintre cele trei variante de examen pe aceea cu numarul unu.

Dupa primirea subiectelor, elevii n-au avut voie sa paraseasca sala mai devreme de o ora, dar nici mai tirziu de doua ore, timpul maxim legal pentru rezolvarea lor. Varianta numarul unu a cuprins urmatoarele subiecte: in partea I, pe baza pastelului "Peisaj" de Mihai Eminescu, s-au formulat 14 intrebari de limba romana si de intelegere a textului, partea a II-a presupunea intocmirea unei cereri, iar partea a III-a a constat in redactarea unei compuneri de 1-2 pagini prin care elevii sa motiveze ca o opera literara dintre cele studiate la clasa este comedie. Potrivit Palomei Petrescu, primele subiecte au avut un grad de dificultate mediu, permitind trecerea testului.

80 de cazuri speciale

In Capitala s-au inscris la examen 19.022 de elevi, adica 98,97% din totalul absolventilor de clasa a VIII-a. In 18 din cele 71 de centre de testare din Bucuresti, prezenta la examen a fost de 100%. Conform Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, un candidat de la Liceul Teoretic "Marin Preda" a fost prins cind incerca sa copieze si eliminat din examen. Un caz similar a avut loc in judetul Alba. La nivel national au existat 80 de cazuri speciale privind elevii cu probleme medicale. Astazi, elevii apartinind minoritatilor nationale vor sustine proba la limba materna, iar miine, toti elevii vor da testul la matematica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.