Social 14 Mai 2009 18:32
Directia Apelor Dobrogea Litoral a facut publica astazi lista cu suprafetele de plaja care vor reveni hotelierilor, potrivit Ordonantei de Urgenta adoptata de Guvern, din cele 51 de sectoare de plaja, numai 26 urmand sa intre in administrarea acestora
Potrivit datelor centralizate de DADL, dintr-un numar total de 51 de sectoare de plaja amplasate in toate statiunile de pe litoral, numai 26 sunt libere de orice sarcini si vor reveni hotelierilor, iar restul vor ramane in administrarea operatorilor care au castigat acest drept in baza contractelor mai vechi incheiate cu DADL, relateaza NewsIn.

Aceste contracte au fost reziliate dupa schimbarea Guvernului, de catre noua echipa de conducere a DADL, insa majoritatea operatorilor au dat in judecata institutia si au castigat dreptul de a opera in continuare suprafetele de plaja. Procesul se va judeca pe fond, dar cel mai probabil o sentinta definitiva se va da peste circa un an.

In Mamaia, din cele noua sectoare de plaja, care insumeaza 418.730 mp (cu o lungime de 6,5 kilometri), numai cinci vor fi distribuite hotelierilor, adica circa 201.000 mp, deci mai putin de jumatate. Celelalte suprafete vor fi operate de SC Vega Turism SA, Sc Perla Majestic SA si SC Romned Port Operator SA.

Hotelierii pot inchiria direct de la Apele Romane, fara licitatii publice, suprafete de plaja aferente numarului de camere, potrivit unui ordin modificat de ministrul Mediului, ce se aplica numai in sezonul estival 2009, a declarat, vineri, ministrul de resort, Nicolae Nemirschi.

"Am modificat ordonanta 19/2006 si am obtinut de asemenea o derogare de la articolul 15 din legea 213 privind proprietatea publica si regimul de inchiriere doar pentru 2009. Astfel, se pot incheia direct contracte pentru inchirierea plajelor, acolo unde nu exista deja, in conditiile in care sezonul a inceput la 1 mai", a mentionat Nemirschi.

In prezent exista 727.000 metri patrati de plaja liberi din punct de vedere juridic, din totalul de 1.629.000 metri patrati, pentru care se vor putea primi oferte.

"Vor avea prioritate operatorii economici care detin spatii de cazare si de agrement. Repet, aceasta inchiriere va fi strict pana la finalul acestui sezon estival, respectiv 30 septembrie 2009", a explicat Nemirschi.

Ministrul a mai spus ca, potrivit ordonantei modificate, autoritatile locale vor avea de asemenea dreptul sa inchirieze pana la 20% din suprafata de plaja disponibila pe care o vor pune la dispozitia comunitatii locale.

Chiriasii plajelor vor fi responsabili de curatenie (mucuri de tigara, peturi, resturi alimentare etc), iar Apele Romane Dobrogea Litoral vor efectua controlul si vor face operatiunile de curatenie a plajelor de alge si scoici.

In acelasi timp, Ministerul Turismului se va ocupa de verificarea respectarea conditiilor contractuale din punct de vedere turistic.
Ministrul Justitiei nu avizase ordonanta in forma anterioara, in care se dadea dreptul de asociere intre Apele Romane si detinatorii de spatii de cazare, astfel incat acestia din urma sa poata administra plajele. Ministerul Justitiei a considerat ca versiunea respectiva era neconstitutionala si limitativa.

Pentru noua forma, insa, ministrul Justitiei si-a dat acordul, a mentionat Nemirschi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.