Social 14 Mai 2009 16:03
Noile uniforme ale Politiei, inspirate dupa modelul german, vor fi purtate de angajatii MAI incepand cu 1 iunie, a anuntat ieri ministrul Dan Nica.
Astfel, toate cadrele aparatului central al Ministerului Administratiei si Internelor, cele de la Evidenta Populatiei, Politia de Frontiera, Politia Nationala, Oficiul Roman pentru Imigrari si Directia de Pasapoarte vor purta un singur model de uniforma, diferentiat de ecusonul de pe baratul stang al hainei care poarta insemnele fiecarei arme.

Un singur tip de uniforma vor purta si politistii din cadrul Politiei Locale, dar de culoare diferita fata de cele ale lucratorilor din cadrul unitatilor mentionate mai sus. Politia locala va avea insemnele unitatii si gradele pe piept, in partea stanga a hainei. Atat uniformele unitatilor din cadrul MAI, cat si cele ale Politiei Locale, prezentate ieri de ministrul Dan Nica, sunt doar propuneri, urmand ca acestea sa fie aprobate dupa consultari cu administratiile locale, Corpul National al Politistilor, sindicatele, dar si dupa aprecierile opiniei publice. Nica a precizat faptul ca a ales personal culoarea uniformelor ce ar urma sa fie folosite de cei din minister, si anume bleumarin, si ca acestea ar urma sa fie confectionate din materiale nesifonabile si rezistente la purtare.

De asemenea, Nica a spus ca pentru agentii de circulatie si pentru persoanele care lucreaza in conditii deosebite, vor fi folosite materiale speciale, termoizolante si rezistente la intemperii. Politistii care vor activa pe litoral in timpul sezonului vor purta pantaloni scurti si tricouri inscriptionate cu insemnele Politiei Nationale.

Nica a adaugat ca schimbarea uniformelor va fi suportata de catre lucratori din fondurile pe care anual ministerul le aloca pentru haine si ca un singur tip de uniforma va aduce economii in cazul in care politistii sunt relocati in cadrul unitatilor ministerului. Nica a dat exemplu in acest sens relocarea a aproximativ 800 de politisti de frontiera in cadrul Politiei Nationale ce urmeaza sa fie facuta. De altfel, ministrul consiera ca uniformele vor costa mai putin cu aproximativ 20 la suta, pentru ca se vor achizitiona cantitati mari de material si vor exista reduceri.

Nici uniformele elevilor de la Academia de Politie nu vor ramane la fel, acestia urmand sa primeasca uniforme distincte pentru oras, instructie si studiu.

Design-ul pentru uniformele prezentate de ministrul Nica a fost realizat de structura de logistica a minsterului dupa ce au fost analizate uniformele politistilor din statele membre UE si seamana cu cele ale politistilor nemti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.