Social 14 Mai 2009 15:34
Liderul Federatiei Nationale Feroviare Miscare-Comercial, Gheorghe Popa, a declarat, miercuri, la iesirea de la discutiile cu ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, ca intre 3.500 si 3.700 de salariati feroviari vor fi pensionati in 2009.

"Nu a fost o negociere efectiva. In discutii s-a dorit sa se stie punctul de vedere al ministrului si cel al sindicatelor. Nu este deschis conflictul de munca, am amanat pentru un anumit timp depunerea materialeor pentru conflict. Noi am sesizat ministrului Radu Berceanu ca exista un scurt-circuit intre minister si confederatiile sindicale", a spus Gheorghe Popa.

Acesta a adaugat ca, din cei 3.500 - 3.700 de pensionari, peste 900 sunt feroviari de la CFR Calatori, 1.300 de la CFR Marfa si 1.400 de la CFR Infrastructura. Popa a subliniat ca, intr-o prima faza, vor fi pensionati 920 de salariati de la CFR Calatori, dintre care 150 din filiale. Cei care indeplinesc conditiile vor fi pensionati in 30 de zile.

Ministrul transporturilor si infrastructurii a declarat ca s-a discutat punerea in practica a reducerii cheltuielilor, a orelor suplimentare si a lucrului in zile de sambata si duminca. In plus, acesta a precizat ca joi (14 mai- n.r.) va avea convorbiri cu directorii CFR Marfa, CFR Infrastructura si CFR Calatori.

"Primul pas care trebuie facut este ca cei care sunt pensionari sa-si vada de pensie. Trebui sa mergem pe o solutie combinata si sa diminuam cheltuielile", a spus Radu Berceanu, potrivit NewsIn.

Sindicatele feroviare au convenit, marti, cu ministrul transporturilor, Radu Berceanu, in cadrul unei intalniri a unor lideri PD-L cu liderii Confederatiei Sindicale Meridian, sa amane procedurile de deschidere a conflictului de munca si sa inceapa negocierile.

Gheorghe Popa, liderul Federatiei Nationale Feroviare Miscare-Comercial, a anuntat, marti seara, ca, in urma discutiilor, s-a decis amanarea procedurilor de declansare a conflictului de munca astfle incat sa se ajunga, pe calea negocierilor, la o solutie convenabila ambelor parti.

"Noi cerem semnarea unui contract colectiv de munca in care suntem de acord cu inghetarea salariilor pe anul 2009, cu blocarea posturilor vacante precum si cu suspendarea unor sporuri: cel de utilizare a unei limbi straine, cel de doctorat si cel pentru munca suplimentara sistematica. Cerem Ministerului Transporturilor sa renunte la disponibilizari pentru ca este forta de munca ce este calificata pe un domeniu care pe piata muncii nu si-ar gasi un loc de munca", a spus Popa.

El a adaugat ca sindicatul sau este de acord cu pensionarea la limita de varsta a personalului la initiativa unitatii astfel incat sa nu se ajunga la cumulul intre pensie si salariu. In schimb, a declarat ca nu sustine pensionarea celor care au dreptul la pensionare anticipata datorita grupelor de munca deoarece cuantumul pensiei acestora ar fi mai mic decat cel pentru pensionarea la limita de varsta. In schimb, Popa a spus ca agreeaza mutarea de personal intre cele trei unitati implicate in transportul feroviar astfel incat sa fie evitate disponibilizarile.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a anuntat, in data de 20 martie, sindicatele, ca va reduce numarul personalului in sistemul feroviar cu 12.139 la toate cele trei companii CFR, astfel la CFR Marfa cu 5.949, la Calatori cu 2.545 si la Infrastructura cu 3.536.

Sindicalistii de la cele trei societati au organizat la sfarsitul lunii aprile un miting de protest cerand pastrarea locurilor de munca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.