Social 14 Mai 2009 15:07
Procurorii din cadrul DNA Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari efectueaza cercetari penale fata de mai multi ofiteri din cadrul ISU Dobrogea, pentru falsificarea examenului de admitere din 2007, acestia fiind arestati preventiv pentru 29 de zile, informeaza NewsIn.
Inculpatii au fost retinuti ieri, iar in cursul zilei de astazi, Tribunalul Militar Bucuresti dispus masura arestarii preventive pe termen de 29 de zile fata de ei.

Printre acestia se numara colonelul Niculae Andrei Gabriel si maiorul Alexandrescu Gabriel, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de fals intelectual si uz de fals, infractiuni in legatura directa cu infractiunile de coruptie, in forma continuata; abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata; asociere pentru savarsirea de infractiuni, infractiune in legatura directa cu infractiunile de coruptie; complicitate la infractiunile de fals intelectual si uz de fals, infractiuni in legatura directa cu infractiunile de coruptie, ambele in forma continuata.

Pe lista DNA se mai afla locotenentul Bugnar Adrian Mihai, capitanul Bugnar Marius Sorin, maiorul Datcu Costel, capitanul Niculae Florin, locotonent-colonelul Cretu Sorin-Marius si maior Deoslea Liviu, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de fals intelectual si uz de fals, infractiuni in legatura directa cu infractiunile de coruptie, in forma continuata; abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, infractiune in legatura directa cu infractiunile de coruptie, in forma continuata; asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Procurorii DNA au precizat ca, in zilele de 15-16 august 2007, cu ocazia desfasurarii probei scrise la concursul pentru incadrarea posturilor de subofiteri, la specialitatea “servanti – conducatori auto”, cei opt inculpati, membri ai comisiei de examinare, au incalcat metodologia de desfasurare a examenului in scopul fraudarii rezultatelor concursului organizat la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Dobrogea” , judetul Constanta.

Concret, a rezultat ca inculpatii, in calitate de ofiteri corectori au falsificat foi de concurs pentru un numar de 67 de candidati, dintre care 60 au obtinut nota maxima sau nota foarte mare la proba scrisa, fiind in final declarati admisi la examen.

La acelasi examen, inculpatii Niculae Andrei Gabriel si Alexandrescu Gabriel au falsificat si doua procese-verbale de predare-primire a mapei cu lucrarile de concurs.

Un numar de 27 de candidati care, desi au obtinut peste media “7”, au fost declarati respinsi, deoarece locurile acestora au fost ocupate de candidatii ale caror foi de concurs au fost falsificate, s-au constituit parti civile in procesul penal, solicitand contravaloarea veniturilor salariale pe care le-ar fi incasat in perioada in care urmau sa fie incadrati ca subofiteri la I.S.U. “Dobrogea” Judetul Constanta.

Prejudiciul total estimat depaseste 1.000.000 de lei, suma cu care au fost avantajati material candidatii declarati admisi in urma falsificarii lucrarilor de examen. Inculpatilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, iar la data de 12 mai 2009, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane. La instrumentarea cauzei au participat si ofiteri din cadrul MIRA - Directia Generala Anticoruptie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.