Social 14 Mai 2009 14:57
Banca functioneaza, incepand din aceasta luna, la Centrul Medical Unirea (CMU) din cartierul Baneasa, au anuntat astazi reprezentantii CMU.
"Noua banca are o capacitate de stocare de 6.000 de unitati, urmand sa ajunga, pana la sfarsitul anului, la 10.000. Faptul ca celulele vor fi prelucrate si stocate local, nefiind supuse unui transport de cateva ore, mareste nivelul de viabilitate al acestora. Cu cat celelule stem sunt analizate, procesate si congelate mai rapid, cu atat se poate garanta reusita unui viitor transplant", a afirmat directorul general Stem Health Unirea, Andreia Valter.

Femeile care doresc sa depoziteze, pentru copiii lor, in banca privata de celule stem, sange placentar prelevat la nastere, trebuie sa plateasca 1.600 de euro pentru prelevare, prelucrare si pastrare pe o perioada de 20 ani. Unitatile de celule stem depozitate pot fi folosite dupa o perioada nedeterminata de timp.

"Cu aceste celule stem se pot trata, in prezent, diferite forme de boli maligne ale sangelui, cum ar fi leucemia. Sunt, evident, benefice, fiind vorba de un tratament cu propriile celule ale pacientului. Celulele stem au intrat intr-un proces alert de cercetare si, peste cativa ani, cine stie ce alte boli ar putea fi tratate cu aceste celule", a explicat directorul Maternitatii "Panait Sarbu" din Capitala, dr. Bogdan Marinescu.

Recoltarea sangelui placentar din care se extrag celulele stem este o procedura simpla, care dureaza intre 30 de secunde si trei minute.
Investitia in banca de celule stem a CMU a costat aproximativ doua milioane de euro, dintre care un milion pentru laboratorul de procesare-stocare si trainingul personalului in Grecia.

Compania isi propune sa castige 21% din aceasta piata inca din primul an de functionare a bancii si 40% pana in 2012.

Pana la sfarsitul anului 2009, reprezentantii CMU estimeaza ca vor stoca aproximativ 1.500 de unitati de sange plancetar.

Primul transplant de celule stem din cordonul ombilical s-a efectuat in anul 1988, la un copil care suferea de anemie plastica. La nivel mondial, s-au efectuat, pana in prezent, peste 7.000 de transplanturi de celule stem.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.