Social 13 Mai 2009 01:41
Consiliul judetean Dambovita vrea sa reactiveze proiectul unei statiuni turistice de pe Platoul Bucegi, pus pe hartie de Guvernul Nastase. Este de fapt vorba despre incercarea oficialitatilor dambovitene de a pune in aplicare un vis megalomanic al lui Ceausescu. Liderul comunist vroia sa construiasca o statiune, sub numele de "Olimpia" si care trebuia sa fie ridicata, in zona muntilor Bucegi, pe teritoriul a trei judete: Dambovita, Prahova si Brasov. Mirosind oportunitatile care puteau fi deschise de promovarea turismului in zona, lideri ai PSD au dat un adevarat tun imobiliar, punand mana pe toate terenurile valoroase din zona Pestera-Padina-Bolboci. Intreaga afacere este prezentata intr-un dosar penal al DNA Ploiesti, intocmit unor personaje social-democrate, care ar fi adus bugetului statului un prejudiciu de 300 milioane euro.
Liderul comunist vroia sa construiasca o statiune, sub numele de "Olimpia" si care trebuia sa fie ridicata, in zona muntilor Bucegi, pe teritoriul a trei judete: Dambovita, Prahova si Brasov. Mirosind oportunitatile care puteau fi deschise de promovarea turismului in zona, lideri ai PSD au dat un adevarat tun imobiliar, punand mana pe toate terenurile valoroase din zona Pestera-Padina-Bolboci. Intreaga afacere este prezentata intr-un dosar penal al DNA Ploiesti, intocmit unor personaje social-democrate, care ar fi adus bugetului statului un prejudiciu de 300 milioane euro.

Surse din cadrul DNA ne-au relatat ca deputatul PSD Ion Dumitru (fost director general Romsilva) este considerat creierul intregii afaceri. El ar fi "tesut" o retea infractionala foarte vasta formata din directori silvici, subprefect, primari, notari "care au actionat premeditat". Deputatul PSD a respins insa acuzatiile aduse, sustinand ca este vorba despre un dosar politic. In schimb, el ne-a povestit despre planurile sale privind construirea statiunii turistice, care prevedeau heliport, minihoteluri, cabane de vanatoare.

Ideea nu este noua, Ceausescu a dorit sa construiasca pe Platoul Bucegi statiunea "Olimpia". Planul a fost abandonat din lipsa de fonduri. Insa guvernul Nastase s-a aratat incantat sa puna in aplicare planul ceausist. Mai ales in contextul in care fostul premier Adrian Nastase, dar si ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, erau abonati la partide de vanatoare in padurile din zona Padina-Pestera. Fostul prim-ministru a recunoscut ca a fost la vanatoare in acea zona, dar fara sa ramana peste noapte in cabane. In viziunea fostei puteri, statiunea prevedea hoteluri si minihoteluri, restaurante, o scoala de ski, o sala de sport, cabane de vanatoare, dar si un heliport si o herghelie pentru vanatoarea pe cai. O mare parte din aceste idei au fost preluate de actuala coalitie PDL-PSD pentru realizarea statiunii, care vrea sa investeasca 200 milioane de euro, bani provenind dintr-un parteneriat public-privat.

Ministrul Turismului, Elena Udrea, care s-a aflat acum doua saptamani in vizita in zona Padina-Pestera, a declarat ca sustine proiectul, putand aloca bani de la bugetul ministerului. Deputatul PSD Ion Dumitru, fost director general al Romsilva in perioada guvernarii Nastase, a sustinut realizarea acestui proiect, institutia sa alocand in acea perioada 60 miliarde lei pentru refacerea drumului forestier din zona, fapt reliefat chiar de un raport al Directiei Generale de Silvicultura din 2005. Insa fostul premier Adrian Nastase a negat existenta proiectului, sustinand ca nici o hotarare de guvern din perioada 2001-2004 nu prevedea constructia unui drum forestier in zona Platoului Bucegi.

In spatele acestei initiative de promovare a turismului romanesc, care presupune mari investitii din banul public, stau interesele private ale unor politicieni si oameni de afaceri. Construirea unei statiuni turistice pe Platoul Bucegi ar duce la cresterea valorii terenurilor private ale politicienilor si oamenilor de afaceri care au devenit proprietari pe cai nu tocmai ortodoxe.

Proiectele turistice duc intotdeauna la cresterea valorii terenurilor, insa problema o constituie modul in care au fost achizitionate aceste bunuri imobile. Chiar la DNA Ploiesti se afla in lucru un dosar penal deschis pentru unele transferuri ilegale de terenuri din aceasta zona, ai caror autori sunt lideri de marca ai PSD, fiind vorba despre afaceri realizate in perioada guvernului Nastase. Procurorul-sef Mihai Gheorghe ne-a comunicat ca ancheta se afla in stadiul de urmarire penala. Ar fi fost pusi sub acuzare deputatul PSD Ion Dumitru, fostul deputat social-democrat Victor Sanda, subprefectul Antonel Jijie si directorul Directiei Silvice Dambovita, Costel Preda. Prejudiciul estimat de procurorii anticoruptie este de peste 300 milioane euro.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.