Social 13 Mai 2009 17:39
Vine vacanta! Ai rezervat deja o camera de hotel intr-un loc mai mult sau mai putin exotic si ai scos de la naftalina costumul de baie, cu gandul ca in sfarsit te vei relaxa. Insa departe de stres si agitatie, cu mai mult timp la dispozitie, inconjurat de bunatati culinare, dar si animat de schimbarea aerului, cum vei face fata factorilor ce contribuie la cresterea apetitului?
Fie ca ai muncit sarguincios sa-ti pregatesti corpul pentru concediu, fie ca ai scapat de cativa centimetri din talie pe ultima suta de metri, ar fi pacat ca toate eforturile sa fie sabotate in vacanta. Iar daca te gandesti ca iti este permis doar te relaxezi, si nu trebuie sa-ti stea mintea la diete, ia in calcul faptul ca trebuie sa eviti stresul post-vacanta, cand poate nu vei mai putea purta perechea de pantaloni preferata.

1. Nu te atinge de Margarita


Este delicioasa, chiar sexy, insa are foarte multe calorii: in medie, vreo 453, mai mult decat doua felii de pizza. De cele mai multe ori subestimam puterea caloriilor din lichide, iar alcoolul, nu numai ca are continut ridicat de calorii, dar stimuleaza pofta de mancaruri bogate in grasimi si sare. Asa ca inarmeaza-te cu putere si incearca sa te limitezi la astfel de bauturi doar la ocazii importante. Iar daca totusi vrei sa bei, incearca sa mananci alimente bogate in proteine in prealabil si alege tariile sau vinul, deoarece sunt mai putin periculoase decat berea si cocktailurile. In schimbul acestora si al bauturilor cu gaz alegeti sa beti multa apa si ceai. Limonada sau cola contin mai mult de 150 de calorii, in timp ce bauturile necarbogazoase asigura buna functionare a rinichilor si amagesc foamea. Poti calcula aici caloriile mai multor tipuri de bauturi.

2. Nu renunta la exercitiile fizice

Simplele exercitii de yoga sau pilates pot fi efectuate si in vacanta. Asa ca adauga la bagaj salteluta speciala si pune-te pe treaba in camera de hotel sau chiar pe plaja. Numeroase programe de lucru si exercitii se gasesc online, iar acestea necesita doar corpul tau si o suprafata dura. Joggingul de dimineata pe plaja, inotul, scufundarile sau mersul pe bicicleta contribuie de asemenea la arderea caloriilor in plus.

3. Numara caloriile

Iti poti mentine greutatea sub control in vacanta prin a numara caloriile. Este si cea mai buna metoda de a nu elimina din alimentatie mancarurile preferate. Majoritatea programelor de control al greutatii 'graviteaza' in jurul dietelor de 1200 de calorii pe zi. Necesarul de calorii pentru mentinerea greutatii este variabil in functie de nivelul de activitate fizica: 1600 kcalorii/zi pentru femei sedentare (munca de birou, activitati casnice); 2200 kcalorii/zi pentru barbati sedentari sau femei cu activitate fizica sustinuta; 2800 kcalorii/zi pentru barbati cu activitate fizica sustinuta.

Referitor la mese, aveti voie sa mancati diversificat, doar este vacanta. Nu ezitati sa inlocuiti un fel de mancare cu un altul, atata vreme cat contine un numar asemanator de calorii. Alege o salata in loc de cartofi prajiti la friptura, te va scuti de peste 200 de calorii, iar in cazul desertului, desi reprezinta cel mai atractiv fel al mesei, il poti inlocui cu fructe, salvand astfel cel putin 100 de calorii. In locul inghetatei alege serbetul.

Luand in considerare aceste cateva sfaturi, nu numai ca va veti mentine silueta, dar, in acelasi timp, sanatatea nu va avea de suferit, iar la sfarsitul concediului nu veti avea procese de constiinta din cauza exceselor culinare. Vacanta placuta!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.