Social 13 Mai 2009 17:43
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreies, a declarat, marti, la Constanta, ca instantele se confrunta cu mari dificultati financiare, ca nu mai au bani de citatii si ca sunt chiar situatii in care judecatorii si procurorii fac cheta pentru consumabile
Nu exista bani pentru citatii, ba, mai mult, exista unele instante si parchete unde judecatorii si procurorii fac cheta pentru consumabile, pentru hartie si pixuri, ceea ce in aprecierea mea este inadmisibil”, a declarat presedintele CSM, citat de NewsIn.

Virgil Andreies a mai spus ca subfinantarea din sistem afecteaza desfasurarea activitatii. “Vorbim de multa vreme de reforma in justitie, dar, in acest moment, suntem mult sub minimul admis pentru ca instantele sa functioneze. Exista unele activitati in care sunt implicati judecatorii, cum ar fi cele de la Registrul Comertului, dar la Ministerul Justitiei nu ajunge nici o cotizatie. Am aflat ca la nivelul parchetelor de la Constanta au facut confiscari de 600.000 de euro“, a adaugat Andreies.

Seful CSM a vorbt si despre cresterea volumului de activitate, mai ales in conditiile in care multi judecatori au iesit la pensie, dar si despre legea unica de salarizare.

Magistratii nu cer privilegii. Dorim insa sa se tina cont ca suntem singura categorie de bugetari care avem obligatii si incompatibiltati. Prin urmare, este nevoie, pentru toate aceste interdictii care afecteaza drepturi fundamentale prevazute de CEDO, sa existe compensatii. Tocmai de aceea am fost mandatat sa sustin tot timpul acest lucru. Nu dorim sa intram in razboi cu categoriile de bugetari, le respectam drepturile, dar ii rugam sa aiba in vedere aceste restricitii si statutul judecatorului si procurorului, care trebuie sa aiba un statut material cat de cat rezonabil. Tot magistratii de la Constanta au sustinut demersul CSM in sensul ca la nivelul Consiliului sa se realizeze un capitol separat privind salarizarea judecatorilor si procurorilor“, a precizat Andreies.

Presedintele CSM a mai spus ca judecatorii si procurorii din Costanta sunt foarte buni si ca vizita sa a avut ca scop cunoasterea problemelor acestora si consultarea lor in problema legii unice de salarizare si in ceea ce priveste autogestionarea bugetului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.