Social 13 Mai 2009 14:50
Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a decis, marti, sa intrerupa executarea pedepsei pe motive medicale in cazul lui Victor Athanasie Stanculescu in dosarul in care fostul general a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru Revolutia de la Timisoara.

Decizia prevede punerea de indata in libertate a lui Stanculescu si poate fi atacata cu recurs, transmite NewsIn.

Perioada de eliberare este 12 mai 2009-12 mai 2010.

Stanculescu este obligat sa nu iasa din Bucuresti si Ilfov fara incuviintarea instantei militare, sa se prezinte la Politie ori de cate ori este chemat, sa nu isi schimbe locuinta fara sa anunte si sa nu foloseasca sau sa detina arme.

Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a decis sa ia pe 12 mai o decizie privind cererea lui Victor Athanasie Stanculescu de intrerupere a executarii pedepsei pe motive medicale, dupa ce fostul general a sustinut, pe 5 mai, la ultimul termen, ca s-a saturat de procese. "M-am saturat de procese, de 20 ani. Medicul legist probabil vrea sa constate post-mortem ca diagnosticul care mi s-a pus este corect. Doresc sa inchid acest proces", a declarat Stanculescu in fata instantei.

Avocatii fostului general au sustinut ca raportul de expertiza medico-legala depus la dosar nu a fost semnat de toti membrii comisiei speciale si ca interpretarile si diagnosticul din raport sunt contrazise de concluzia documentului. Stanculescu a spus, insa, ca nu este de acord cu cererea avocatilor de a trimite dosarul inapoi la INML.

Stanculescu va beneficia de intreruperea pedepsei la fel cum Mihai Chitac, alaturi de care a fost condamnat, a fost eliberat, pe 29 decembrie anul trecut, pe o perioada de trei luni. Chitac a facut, intre timp, o cerere de prelungire a perioadei de intrerupere a pedepsei.

In cazul procesului sau, instanta militara a decis, pe 5 mai, ca un nou termen sa aiba loc pe data de 26 mai, pentru ca fostul general sa fie dus la Spitalul de Urgenta Floreasca, unde medicii care au spus ca trebuie operat sa il programeze pentru interventie chirurgicala.

Procesele in care Chitac si Stanculescu cer sa fie eliberati au fost amanate, pe 14 aprilie, de magistratii Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti pentru data de 5 mai, din cauza lipsei expertizelor medicale din ambele cauze.

Pe 29 martie, Mihai Chitac s-a intors la Spitalul penitenciar Jilava, pentru a fi reincarcerat, deoarece i-a expirat perioada de intrerupere a executarii pedepsei pe care a primit-o in dosarul Revolutiei de la Timisoara. Tribunalul Militar Teritorial a intrerupt, pe 29 decembrie 2008, timp de trei luni, executarea pedepsei de 15 ani de inchisoare la care a fost condamnat fostul general de instanta suprema.

Mihai Chitac a introdus o noua cerere in instanta, prin care a solicitat prelungirea perioadei de intrerupere de trei luni. Tribunalul Militar Teritorial a dispus, pe 10 martie, o noua expertiza medicala in cazul lui Mihai Chitac, la cererea aparatorilor, care au sustinut ca fostul general nu poate fi operat pana la termenul la care expira perioada de intrerupere a pedepsei si ca starea acestuia s-ar fi inrautatit.

Surse din Institutul National de Medicina Legala (INML) au declarat ca fostii generali Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac sufera de mai multe boli, ei putand fi tratati in spitalul Penitenciarului Jilava, dar numai cu acordul celor doi condamnati. Potrivit primelor expertize efectuate la INML, Stanculescu sufera de nu mai putin de 10 boli, cele mai multe de natura cardiovasculara, dar si de leucemie cronica. Si Mihai Chitac are nevoie de proteza valvulara si pentru aceasta trebuie sa faca o operatie by-pass la inima.

Victor Stanculescu si Mihai Chitac au cerut eliberarea, pe motive medicale, din penitenciar, dupa ce au fost condamnati definitiv la 15 ani de inchisoare si degradare militara in procesul Revolutiei de la Timisoara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.