Social 13 Mai 2009 14:43
Institutele de oncologie din Romania vor colabora cu specialistii francezi si vor crea o platforma de cercetare, a anuntat, marti, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, dupa intalnirea cu seful Federatiei Institutelor Oncologice din Franta, prof. dr. Thomas Tursz, arata un comunicat.

"Guvernul Romaniei are ca prioritate dezvoltarea retelei de oncologie, dovada fiind cele doua noi investitii, prin infiintarea institutelor de la Iasi si Timisoara. De asemenea, in cel de-al doilea semestru al anului in curs, vom implementa, pentru prima oara la nivel national, programe de screening pentru cancerul de col uterin si pentru cel de san, avand in vedere ca inregistram cea mai mare incidenta din Europa la aceste afectiuni", a explicat Bazac.

Colaborarea romano-franceza se va dezvolta pe trei planuri:

  • Organizatoric: prin asigurarea asistentei tehnice necesare infiintarii, dupa model francez, a Federatiei de Oncologie din Romania. Aceasta va fi o structura la nivel national, care va coordona activitatea institutelor de oncologie din tara si va gestiona Programul National de Oncologie.
  • Preventie: prin dezvoltarea unei retele de informatii pe aceasta tema, schimb de specialisti si de protocoal.
  • Cercetare: prin crearea unei platforme de cercetare in domeniul oncologic care sa poata permite participarea laboratoarelor noastre de cercetare in domeniu in proiecte de cercetare europene sau complementar.
Protocolul in domeniul oncologiei va fi semnat cu ocazia vizitei in Romania a ministrului Sanatatii din Franta, Roselyne Bachelot-Narquin.

Potrivit comunicatului Ministerului Sanatatii, Romania asigura, anual, aproximativ 600 milioane de lei pentru tratamentul gratuit al bolnavilor de cancer. Cele doua noi programe de preventie, care vizeaza screeningul de cancer de col uterin si cel de san, vor costa aproximativ 70 milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.