Social 12 Mai 2009 15:40
Cei aproximativ 430.000 de elevi care au sustinut, saptamana trecuta, teza cu subiect unic la limba romana vor afla rezultatele cel mai devreme miercuri, au precizat, pentru NewsIn, reprezentantii Ministerului Educatiei.

„Potrivit metodologiei de examen, rezultatele se vor afisa in scoli la cinci zile lucratoare dupa sustinerea tezelor”, au subliniat sursele citate.
Profesorii de gimnaziu spun ca luni au fost trimise lucrarile pentru a doua corectura, ceea ce inseamna ca cel mai devreme miercuri elevii vor afla rezultatele la teste.

Teza la limba romana din acest semestru nu s-a desfasurat sub cele mai bune auspicii. Examenul a fost sustinut cu doua zile mai devreme decat era programat, din cauza grevei suspendate pe care sindicalistii din educatie o anuntasera inca de saptamana trecuta.

Din cauza confuziei create printre elevi, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a facut, joi, mai multe vizite in scolile din Capitala pentru a vedea daca examenul se desfasoara fara probleme. "Am vrut sa verific daca ce s-a intamplat in zilele trecute a perturbat aceasta zi de teza. Nu a fost cazul, elevii au fost informati de amanarea examenului si unii chiar s-au bucurat ca au avut un mic ragaz sa mai repete. Vreo trei elevi nu stiau de amanarea tezei, dar nu fost incurcaturi”, a spus Andronescu.

Pe langa aceasta amanare, buna desfasurare a lucrurilor a fost umbrita de o eroare strecurata in redactarea subiectelor de la clasa a VIII-a, cand, in textul de analizat, un fragment din schita „Triumful talentului” de Ion Luca Caragiale, bazata pe o confuzie hilara intre doua personaje cu nume asemanatoare, Ghita Nitescu si Nita Ghitescu, pe foaia cu subiecte Ghita a aparut, din greseala, in locul lui Nita.

Profesorii spun ca, daca elevii nu s-ar fi cramponat de detaliul respectiv, examenul ar fi trebuit sa se desfasoare normal. La fel a decis si Ministerul Educatiei, care a sanctionat totusi doi reprezentanti ai institutiei care sa ocupat cu organizarea examenelor, Centrul National de Curriculum si Evaluare din Invatamantul Preuniversitar. Cei doi si-au depus inca de saptamana trecuta demisia.

Notele pe care elevii le vor obtine la tezele cu subiect unic vor conta la admiterea la liceu. In perioada urmatoare sunt programate inca doua examene, pe 13 mai ar trebui sa aiba loc teza la matematica, iar pe 21 mai, elevii claselor a VIII-a vor sustine teza la alegere la istorie sau geografie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.