Social 12 Mai 2009 13:12
'Am dubii' este noul proiect al Centrului de Introspectie Vizuala, care ii aduce in atentia publicului din Bucuresti pe artistii vizuali Jesse Jones si Declan Clarke. Proiectul curatorial este semnat de Stefan Tiron.
Jesse Jones si Declan Clarke revendica istorii, spatii si artefacte pierdute, imnuri, eroi si eroine parasite in arieroplanul memoriei noastre, tocite colectiv sau inghetate frumos pe piedestalul idolatrizarii pop”, explica curatorul expozitiei.

“Au ramas foarte putine dubii. In plina criza a capitalismului tarziu, triumfalismul neo-liberal postdecembrist adora linistea si aprobarea tacita.

Intrebarile, interogatiile si chestionarea directa sunt rapuse si epuizate rapid. In Romania de azi, romanul model impaca de minune linistea cucernica de salariat cu rapacitatea consumerista, cultivand in timpul liber, cu rudele si prietenii, glume rasiste de culise, homofobia de stadion, ura xenofoba si o ecologie decorativa de salon”. Arta castiga prin aceasta conceptualizare, conotatii politice si poate de ce nu, si valoare de statement.

“Aproape orice revendicare locala pare absorbita si inglobata succint de vociferarea ultranationalista si neo-religioasa contemporana, erijata ca singura si ultima alternativa la neimplinirea marii prosperitati promise acum 20 de ani. Incurajati si antrenati de o lume a competitiei libere si fara margini pamantesti, monopolistii adevarului ultim si instigatorii maximizarii teritoriale vor sa scoata acum pe toata lumea din competitie.

Daca intrebarile vin din alta parte, ele trebuie in mod explicit sa chestioneze ce se intampla azi si aici.

Frica esecului e valabila doar atunci cand ezitam sa ne punem intrebari limpezi cu privire la istoria si pretul platit in lupta contra sistemelor abuzive si razbunatoare care nu suporta nici un fel de opozitie”, noteaza curatorul expozitiei “Am dubii”.

Vernisajul acestei expozitii va avea loc vineri, 15 mai, la Centrul de Introspectie Vizuala din Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.