Social 11 Mai 2009 00:42
Presedintele Traian Basescu i-a decorat, astazi, pe membrii delegatiei care au reprezentat Romania la Haga in litigiul cu Ucraina pentru delimitarea platoului continental, precizand ca rezultatul pe care l-au obtinut "este o demonstratie ca forta dreptului trebuie sa stea inaintea dreptului fortei".
Seful statului le-a spus celor 19 juristi, tehnicieni si diplomati care au contribuit la castigarea procesului de la Haga ca toti romanii au fost mandri de rezultatul obtinut, precizand ca inaltle distinctii primite in cadrul ceremoniei de la Cotroceni nu sunt un semn de recunostinta din partea presedintelui Romaniei, ci din partea poporului roman.

"Sunteti o echipa de juristi, tehnicieni, diplomati, oameni care v-ati servit tara, ati muncit cinci ani pentru a rezolva un contencios ce tinea de cateva decade. Pe de alta parte, ceea ce dumneavoastra ati facut pentru Romania este o demonstratie ca forta dreptului trebuie sa stea inaintea dreptului fortei. Prin sentinta de la Haga, nu ati facut decat sa confirmati o traditie a politicii romanesti, si anume aceea ca dreptul international trebuie sa stea la baza relatiilor dintre state si ca nicio alta forma de solutionare a diferendelor intre state nu este o forma care sa ne garanteze securitatea si pacea", a declarat Traian Basescu, la finalul ceremoniei de acordare a distinctiilor. Presedintele a aratat ca rezultatul obtinut de Romania la Haga a devenit "un exemplu de solutionare a problemelor si nu suntem intr-o zona cu putine probleme de contencios intre state".

La randul sau, Bogdan Aurescu, fostul agent al Romaniei la Haga in procesul cu Ucraina, a multumit sefului statului in numele intregii echipe pentru gestul de recunoastere a unor oameni "foarte muncitori si extrem de modesti, fara de efortul carora, ani de zile, rezultatul din 3 februarie 2009 de la Haga nu ar fi fost posibil". "A fost pentru noi o onoare, un privilegiu si o provocare profesionala deosebita sa lucram pentru acest proiect foarte important pentru politica externa a Romanie si mai ale sa-l ducem la bun sfarsit", a spus Aurescu, aratand ca diplomatii care au lucrat pentru castigarea procesului cu Ucraina reprezinta noul val al institutiei dipolmatiei romane, iar juristii din echipa au contribuit la "ridicarea profilului international al scolii de drept international si al Romaniei".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.