Social 11 Mai 2009 15:57
Dumitru Gorzo, unul dintre cei mai apreciati artisti romani ai momentului expune solo, pentru a doua oara in SUA, la galeria Slag din New York. Arta orginala a artistului roman va putea fi astfel accesata, in perioada 14 mai-27 iunie.
Prin viziunile sale marcate de multe ori de o suma de imagini si personaje maramuresene si alte ori, de un umor cu accente politice, Gorzo a devenit unul dintre cei mai controversati artisti romani. Gorzo este si un promotor al artei erotice (pe care insusi o numeste pornografica), explicandu-si afilierea ca nevoia de a parcurge un capitol al istoriei artei pana de curand neglijat in Romania. Una dintre cele mai cunoscute proiecte ale artistului roman este "Mister President is a sexual object".

Dumitru Gorzo este de altfel si singurul artist roman caruia, in anul 2006, Muzeul National de Arta Contemporana i-a dedicat un intreg etaj ca spatiu expozitional.

Eu nu vreau sa fac o pictura comoda. De acord, trebuie sa existe niste repere: pictura de citate din anii ’80, sau o directie, sau nefinalizarile voite. Textul unei picturi ma obliga sa-mi imaginez o relatie vie, activa. Cine intreaba singur, se limiteaza singur. Pentru mine, rezonantele tehnice sunt zone de magie. Caut mult materialul, pentru ca lucrurile au si ele un suflet, hartia vibreaza, pe cand panza este intepenita si te obliga la distanta. Suprafata cioplita este calda, relieful te duce cu gandul la un fel de atingere... fiecare forma de expresie isi cauta suprafata si suprafata isi cauta subiectele. Si devin foarte pretentios. Subiectele pe care le aleg ma obliga sa-mi caut suprafata care imi trebuie. Imi plac lucrurile puternice, foarte prezente si imi este relativ usor sa le stapanesc" a spus Dumitru Gorzo intr-un interviu acordat Livianei Dan, curator al expozitiei sale la MNAC


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.