Social 8 Mai 2009 18:50
O cautati pe Cea mai fericita fata din lume? Ea exista, dar nu este chiar asa de fericita, cum ne-ar lasa titlul primului lung-metraj al lui Radu Jude, sa credem. Pentru ca din data de 15 mai o putem gasi pe Delia Fratila in cinematografele din tara, vom putea afla cu siguranata de ce eroina filmului, plange atunci cand de fapt ar trebui sa rada.
Filmul este curajos si original chiar si prin distributia sa, unde o regasim pe Andreea Bosneag, o fata care nu a mai fost niciodata actrita, dar si actori consacrati cum este Vasile Muraru in rol de tata, dar pe care il stim de la teatrul de revista si nu de la cinema.

Avand la baza intamplari reale, filmul spune povestea unei adolescente, Delia, care a castigat o masina in urma unei campanii promotionale la sucuri racoritoare. Delia vine la Bucuresti impreuna cu parintii pentru a filma un testimonial-dovada ca premiul si castigatorul au existat cu adevarat. Dupa ce in mult-premiatul film “Lampa cu caciula”, regizorul roman exploata relatia dintre un tata si baiatul lui, iata ca si in primul lui film de lung-metraj, Regizorul Radu Jude reia tematica psihologiei care se instaleaza intre parinti si copiii lor.

Ceea ce la inceput parea sa fie un eveniment norocos din viata Deliei, se dovedeste a fi o situatie dureroasa, in urma careia relatiile de familie se tensioneaza la maxim, pentru ca parintii nu respecta dorinta fetei de a pastra masina si se hotarasc sa o vanda. Filmul reface astfel, momente de viata, dramatice in esenta lor, dar care, privite din exterior pot fi chiar amuzante. Le-am putea considera parti ale unei realitati romanesti, fara indoiala.

Finetea cu care au fost surprinse momentele tensionate din vaiata unei familii se intrepatrund cu reconstructia atmosferei de pe platourile de filmare ale unei reclame. Vorbim aici despre conflictul de idei dintre regizor si comanditarul campaniei publicitare, despre interesele meschine ale celor care vor sa isi vanda produsele si chiar despre lupta cu timpul.

Filmul lui Radu Jude nu este incarcat insa de o energie tragica. Surprinzi momente din viata reala, pe care o refac actorii, si care starnesc rasul. Dar si aspecte din viata bucurestenilor, pentru ca 80% din film are ca locatie, fantana de la Universitate.

“La drept vorbind nu mi-a fost niciodata prea clar despre ce este acest film. Mi s-a parut initial ca e despre foarte multe lucruri. Despre cum se raporteaza oamenii la idea de bine. Despre compromisuri si despre minciuna. Despre cum limbajul filmului poate fi folosit pentru a minti. Despre ce inseamna sa fii un adolescent speriat si sa nu ai curajul sa te opui pana la capat parintilor tai. Despre cum e sa fii parinte sis a trebuiasca sa profiti de propriul copil pentru a-ti indeplini planurile de viata. Despre negociere. Despre fericire, tristete si consum. Despre capitalism. Despre cum se insereaza in Piata Universitatii vara”, spune Rdu Jude.

Vizionarea filmului “Cea mai fericita fata din lume” confirma toate premiile si atentia internationala de care se bucura primul lung-metraj al lui Jude, in acest moment.

Radu Jude isi trece in palmares inca un premiu, cu 'Cea mai fericita fata din lume'


Din distributia filmului fac parte Andreea Bosneag, Vasile Muraru, Violeta Haret-Popa, Andi Vasluianu, Serban Pavlu, Diana Gheorghian, Alexandru Georgescu, Luminita Stoianovici, Petre Constantin, Doru Catanescu, Bogdan Marhodin si Cristina Serbu . Munaca intregii echipe este insa laudabila. Vorbim de scenariul scris de Radu Jude impreuna cu Augustina Stanciu, de costume si decor, de imagine si sunet si de munca de producator a Adei Solomon.

In data de 13 mai 2009, filmul va rula in cadrul Festivalului Filmului European, pentru ca mai apoi sa fie lansat concomitent in cinematografele Hollywood Multiplex, Movieplex, Light Cinemas, Cityplex Constanta, Cinema City Cluj si Cinema City Timisoara. Panala lansare, o multime de cinefili o cauta deja pe ‘Cea mai fericita fata din lume’ pe site-ul ei. Promovarea filmului a fost inspirata de asemenea de filmul lui Jude: “Cumpara 3 bilete la film si poti castiga o excursie la Festivalul de Film de la Locarno!”.







Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.