Social 8 Mai 2009 16:54
Medicii de familie aduna semnaturi din partea pacientilor pentru o initiativa legislativa ce ar obliga executivul sa aloce, anual, 6% din PIB pentru Sanatate, indiferent de partidele politice aflate la guvernare.
"Acel 6% din PIB pentru Sanatate, promis de toti si inca neatins, ar trebui sa devina lege. Initiativa legislativa a fost acceptata si publicata deja in Monitorul Oficial", a precizat presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tanasescu, cu ocazia Forumului Medical organizat de Pharma Business.

Potrivit acesteia, campania de strangere de semnaturi a inceput luni iar pana astazi s-au strans peste 200.000 de semnaturi. "Legal, e nevoie de 100.000 de semnaturi pentru ca initiativa legislativa sa fie discutata in parlament. Noi avem deja de doua ori mai mult. Campania va dura pana la sfarsitul lunii august, si ne astepam sa avem foarte multe semnaturi, care sa demonstreze autoritatilor ca populatia doreste si are nevoie de un sistem de sanatate mai bun", a precizat presedintele comitetului de initiativa cetateneasca a SNMF, dr. Marius Gabor.

Reprezentantii medicilor de familie s-au declarat nemultumiti si de initiativa Ministerului Sanatatii de a organiza centre de permanenta pentru asigurarea asistentei medicale non-stop. "Nu ne opunem ideii de permanenta, dar dorim sa fim consultati de catre Ministerul Sanatatii, asa cum ni s-a promis. Nu am primit nicio invitatie de la minister pentru a discuta despre inffintarea acestor centre de performanta", a mai spus dr. Tanasescu.

Medicii de familie au acceptat, la sfarsitul lunii martie, sa semneze Contractul-cadru pe 2009, dupa o intalnirea cu ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

In contract nu mai este prevazuta asistenta medicala in centrele de permanenta, dar in privinta acestui subiect va fi semnat un act distinct, dupa ce vor fi reglementate exact conditiile si locurile unde vor fi aceste centre, potrivit Ministerului Sanatatii.

Contractul va fi elaborat dupa consultari cu Ministerul Administratiei si Internelor, in urma carora se va stabili unde e nevoie de aceste centre si care va fi nivelul de implicare al autoritatilor locale. Pentru plata medicilor de familie care vor asigura asistenta in aceste centre, bugetul ministerului Sanatatii va fi, anul acesta, de cinci milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.