Social 7 Mai 2009 15:09
Opt dintre cei unsprezece marinari romani ai echipajului navei Victoria rapiti marti de piratii somalezi, in Golful Aden, sunt din Constanta, sustin reprezentantii companiei de crewing prin care au plecat marinarii, iar la bordul navei se aflau si un tata si fiica sa

Potrivit reprezentantilor companiei de crewing, ceilalti trei navigatori sunt din Prahova, Dambovita si Galati, transmite corespondentul NewsIn.

Sotia sefului mecanic, Elena Sarchizian, spune ca la bordul navei se afla si fiica ei, in varsta de 30 de ani, care este ofiter. Elena Sarchizan spune ca a vorbit ultima oara cu sotul si fiica sa in data de 30 aprilie, informeaza NewsIn.

Potrivit managerului companiei de crewing, Cornel Panchici, compania tine legatura permanent cu reprezentantii armatorului.

Membrii echipajului nu au fost lasati de cei opt pirati somalezi sa ia legatura cu familiile, dar acestea au fost anuntate, marti seara, despre situatia marinarilor.

Liderul Federatiei Internationale a Transportatorilor pentru Romania, Adrian Mihalcioiu, sustine ca echipajul fusese avertizat cu mult timp inainte de pericolul la care se expune atunci cand ajunge in Golful Aden. Marinarii au fost sfatuiti sa isi monteze chiar niste grilaje la scara navei, astfel incat sa impiedice urcarea piratilor, sustine Adrian Mihalcoiu.

Comandantului i-a fost permis sa vorbeasca o singura data cu armatorul vasului Victoria, in momentul in care piratii au pus stapanire pe nava, pentru a anunta rapirea, dar pana in prezent acestia nu si-au facut cunoscute cererile.

Cargoul Victoria, la bordul caruia se afla 11 marinari romani, potrivit autoritatilor de la Bucuresti, a fost capturat marti dimineata in Golful Aden de opt pirati somalezi, desi se afla pe coridorul de securitate, iar vasul probabil a fost dus in portul somalez Eyl, un fief al piratilor.

Guvernul din Antigua si Barbuda a anuntat intr-un comunicat citat de Reuters ca Administratia Maritima a micului stat din Caraibe a fost instiintata marti, la ora locala 9.09 (16.09, ora Romaniei), ca vasul Victoria a fost capturat de opt pirati in Golful Aden in timp ce se indrepta catre portul Jeddah din Marea Rosie. Se crede ca vasul se indreapta acum catre portul Eyl, afirma comunicatul Guvernului din Antigua si Barbuda.

Nava, care are o lungime de 146 de metri si o capacitate de 7.767 de tone, are un echipaj format din zece persoane, potrivit Guvernului din Antigua si Barbuda, care nu a dat alte amanunte legate de echipaj. Liderul Federatiei Nationale a Transportatorilor in Romania, Adrian Mihalcioiu, a declarat insa ca la bord sunt 11 marinari romani, informatie confirmata si de purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Alin Serbanescu. Mihalcioiu a spus ca familiile marinarilor romani au fost anuntate, iar starea de sanatate a ostaticilor este buna. Compania de crewing din Constanta a luat legatura cu armatorul navei, o companie din Germania, care a inceput deja negocierile cu piratii somalezi pentru eliberarea echipajului, potrivit lui Mihalcioiu.

Guvernul din Antigua si Barbuda a spus ca trecerea vasului fusese notificata flotei antipiraterie a Uniunii Europene care opereaza in regiunea Golful Aden, iar nava se afla pe coridorul de securitate recomandat in momentul in care a fost capturata.

In ultimii ani piratii din Somalia au capturat zeci de vase si au luat ostatice sute de persoane obtinand milioane de dolari din rascumparari. In ciuda prezentei vaselor de razboi trimise in regiune de cateva tari, atacurile piratilor somalezi au continuat. La sfarsitul lunii trecute, piratii somalezi au eliberat vasul grecesc MV Saldanha, din echipajul caruia faceau parte si doi romani, dupa ce, potrivit Reuters, ar fi fost platita o rascumparare de 1,9 milioane de dolari. Alti trei marinari romani, de pe vasul grecesc "Titan", capturat de piratii somalezi la 22 martie 2009, fusesera eliberati la 15 aprilie.

In prezent, numarul romanilor care sunt ostatici ai piratilor somalezi se ridica la 16. In afara celor 11 romani rapiti marti, alti cinci se afla la bordul remorcherului Bucaneer, care a fost capturat la 11 aprilie in Golful Aden.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.