Social 5 Mai 2009 17:01
Dramaturgul Matei Visniec este invitatul special al primei seri a celei de-a saptea editii a Festivalului Comediei Romanesti - FestCO 2009, pe 6 mai, anunta organizatorii.
In foaierul Teatrului de Comedie, de la ora 17.30, va avea loc, in prezenta dramaturgului, lansarea romanului "Sindromul de panica in Orasul Luminilor", aparut la Editura Cartea Romaneasca, urmat de o sedinta de autografe, informeaza NewsIn.

Dupa succesul repurtat de reeditarea romanului "Cafeneaua Pas-Parol", Matei Visniec revine in proza cu un nou roman. De data aceasta, centrul lumii se muta la cafeneaua Saint-Médard – o agora a literelor, un turn Babel contemporan, in jurul caruia graviteaza doar autori si personaje.

Un intreg univers patronat de un editor francez fara editura, domnul Cambreleng, care, excedat de lectura manuscriselor primite, de sutele de pagini de cuvinte scrise de autori avizi de glorie literara, intr-o lume in care domnesc imaginea si sunetul, decreteaza moartea cuvintelor.

Acum, principala lui pasiune este colectionarea cartilor moarte, care umplu librariile devenite abatoare, din cauza cititorilor orbi si surzi la suferinta si plinsul cartilor necitite. Intr-un Paris asediat de personalitatile care l-au locuit si de o istorie glorioasa, se deruleaza numeroase intimplari neobisnuite, invizibile unui ochi neexersat: un poem cucereste planeta, o pisica tine un jurnal, o poveste de dragoste scapa de sub control, visele evadeaza in realitate si toti locuitorii devin, fara voia lor, personaje.

"Sindromul de panica in Orasul Luminilor" este o distopie vie, care tocmai se consuma sub pana unui scriitor ratat, devenit personajul principal al acestui roman total.

Tot pe 6 mai, in Sala Mare a Teatrului de Comedie, de la ora 18,00, va avea loc spectacolul "Mansarda la Paris", de Matei Visniec, in regia lui Radu Afrim, spectacol care a primit Premiul Presei - “Coup de cœur de la presse Avignon”, la Festivalul Avignon "le OFF" de anul trecut.

„Ceea ce ma intereseaza nu este biografia lui Cioran. Cheia acestui spectacol este memoria care se descompune in firimituri. Ce a mai ramas din intelectualul care s-a facut cunoscut prin cinismul sau? Vreau sa demonstrez de fapt fragilitatea gandului omenesc. Aceasta noua lectura concretizeaza pur si simplu travaliul colectiv al actorilor si al regizorului intr-un univers ludic bazat pe improvizatie. Este un demers ofertant pentru ca echipa care a reunit actori luxemburghezi, francezi si romani a creat scene diverse care aduc spectacolului jucat in franceza abordari, metode si estetici multiple”, a declarat, despre spectacolul cu piesa lui Matei Visniec, regizorul Radu Afrim.

Din distributia spectacolului fac parte actori din Luxemburg, Franta si Romania. Constantin Cojocaru, actor la Teatrul Odeon, va interpreta rolul lui Cioran. Spectacolul va fi jucat in limba franceza si va beneficia de supratitrare.

Spectacolul a fost produs de Centrul Cultural Kulturfabrick, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din Bucuresti si cu sprijinul Centrului Dramatic Thionville-Larraine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.