Social 4 Mai 2009 01:32
Din cauza conditiilor periculoase determinate de caderea de gheata Khumbu, alpinistul sisteaza expeditia si se va intoarce in Romania la sfarsitul saptamanii viitoare.
„Pentru mine, dupa trei ascensiuni reusite la peste opt mii de metri, succesul inseamna in primul rand sa ma intorc viu. Experienta si instinctul imi spun sa aman, pentru moment, ascensiunea. Iar eu am invatat sa pretuiesc lucrurile invatate in urma experientei si sa imi ascult instinctul“, spune Alex Gavan, care va reveni in tara la sfarsitul saptamanii viitoare. Alpinistul amana prima tentativa de ascensiune romaneasca a varfului Everest fara a folosi masca de oxigen. Expeditia, inceputa pe 31 martie si estimata sa dureze aproximativ saptezeci de zile, a ajuns la final dupa ce Alex Gavan a decis ca conditiile de pe munte din caderea de gheata Khumbu, aflata intre Tabara de Baza (5360m) si Tabara 1 (6000m), sunt mult in afara nivelului de risc pe care alpinistul este dispus sa si-l asume.

„Vremea neobisnuit de calda pentru perioada premusonica din zona Everest face ca portiunea respectiva a traseului sa reprezinte o ruleta ruseasca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.