Social 4 Mai 2009 23:56
Cei 12 producatori mondiali ce detin licenta pentru fabricarea vaccinului antigripal au capacitatea de a fabrica, anual, peste doua miliarde de doze, primele fiole contra noii gripe (gripa porcina) urmand sa fie disponibile peste aproximativ cinci luni, a precizat Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Intr-un document in care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) raspunde la o serie de intrebari legate de vaccinul impotriva noii gripe, se precizeaza ca acesta va putea fi produs la cinci luni dupa izolarea tulpinii de virus, estimata ca se va face la jumatatea lunii mai.

"Capacitatea globala estimata pentru producerea acestui vaccin este de cel putin doua miliarde de doze pe an. Peste 90% din capacitatea globala de producere a vaccinului impotriva gripei porcine e localizata in Europa si America de Nord, insa, in ultimii ani, sase producatori din tari in curs de dezvoltare au achizitionat tehnologia necesara pentru producerea de vaccinuri", se mentioneaza in document.

Pe 28 aprilie, coordonatorul OMS pentru Romania, dr. Victor Olsavszky, a declarat ca s-a inceput procesul de pregatire a vaccinului impotriva gripei porcine, vaccin ce va putea fi importat in Romania peste aproximativ opt luni. "Se lucreaza la producerea vaccinului, dar dureaza intre patru si sase luni pana il vom avea. Apoi ar mai dura in jur de doua luni pana ar fi importat si in Romania", a explicat dr. Olsavsky.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat, duminica, faptul ca si Romania are capacitatea de produce, lunar, sapte milioane de doze cu vaccin contra noii gripe (gripa porcina), primele fiole urmand sa fie disponibile in luna septembrie. "Romania este una dintre cele opt tari europene care au capacitatea de a produce vaccin antigripal, celelalte fiind Franta, Marea Britanie, Olanda, Elvetia, Italia, Germania si Ungaria. Este un atu important al tarii noastre, care poate avea o contributie deloc neglijabila la reducerea raspandirii virusului in aceasta zona a Europei. Romania are capacitatea de a demara productia vaccinului in cel mult trei luni de la izolarea tulpinii. Izolarea se va face pana in jurul datei de 20 mai, la jumatatea lunii august va putea incepe fabricarea vaccinului, astfel incat acesta sa fie disponibil in septembrie", a precizat Bazac.

Potrivit ministrului Sanatatii, Institutul Cantacuzino poate produce peste doua milioane de doze de vaccin, iar capacitatea la nivel extins, national, este estimata la sapte milioane de fiole pe luna.

Pe de alta parte, in documentul OMS se mai mentioneaza ca vaccinul impotriva gripei sezoniere nu este eficient impotriva noii gripe si nu ofera protectie impotriva acestui tip de boala. OMS anunta ca nu a recomandat, deocamdata, stoparea productiei de virus impotriva gripei sezoniere, deoarece este importanta si imunizarea impotriva acestui virus. Productia dozelor pentru gripa sezoniera ar putea surveni, insa, in cazul in care gradul de alerta privind noua gripa va fi ridicat de la 5 la 6, pentru a se da prioritate fabricarii noului vaccin.

OMS a confirmat, duminica, 787 de cazuri de gripa porcina in 17 tari din lume, dintre care 20 s-au soldat cu moartea bolnavilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.