Social 4 Mai 2009 18:22
Presedintele Traian Basescu le-a spus sindicalistilor ca, atat vreme cat majorarea salariilor nu a fost respectata, nu au "nicio obligatie" fata de el, dar si ca cele trei proiecte de lege elaborate de Comisia speciala reprezinta, din punctul sau de vedere, "o incheiere de mandat asumat pentru educatie".

"Am inteles ca puneti de asemenea sub semnul intrebarii, in discutiile pe care le-ati avut astazi (joi - n. red), Strategia. Si, noi am avut o discutie data trecuta, atata timp cat nu s-a putut respecta una din conditiile esentiale, si anume cresterea salariilor profesorilor, nu aveti fata de mine nicio obligatie. A fost optiunea dvs data trecuta sa nu denuntati Strategia, inteleg ca intre timp au aparut niste abordari diferite", a spus Traian Basescu. In momentul deschiderii acestui subiect, reprezentantii presei au fost invitati sa iasa din sala.

La inceputul intalnirii, seful statului a declarat ca i-a invitat pe liderii confederatiilor sindicale din educatie la Palatul Cotroceni pentru a le prezenta rezultatul muncii Comisiei prezidentiale conduse de fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea, si anume "niste proiecte de legi posibile" ce vizeaza sistemul de educatie. "Dincolo de problemele pe care o sa le ridicati dumneavoastra, am avut si un obiectiv pe care vi l-am anuntat la intalnirea trecuta, si anume: dorinta mea si a Comisiei pentru educatie, care a lucrat de doi ani si ceva pe langa Presedintie, este sa fiti primii care primiti rezultatul muncii Comisiei in toata aceasta perioada, niste proiecte de legi posibile. Sigur, nu sunt legi care sa poata pleca sub emblema proiect, ele trebuie sa dobandesca acest statut in urma asumarii proiectelor de catre Guvern, dar lansarea in dezbatere publica era una din obligatiile pe care Comisia le avea si astazi (joi - n. red) incercam sa facem un transfer intre rezultatul muncii Comisiei si Guvern", a spus Basescu, care i-a invitat, joi, la intalnire pe premierul Emil Boc si pe ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu.

Seful statului a amintit pasii parcursi de Comisia prezidentiala pana la elaborarea celor trei proiecte de lege, prima etapa, de diagnostic, fiind cea din 12 iulie 2007, cand a fost prezentat Raportul "Romania educatiei, Romania cercetarii", urmata de "Pactul pentru Educatie", semnat pe 5 martie 2008 de partide si societatea civila, si de "Strategia pentru educatie", prezentata in 24 octombrie 2008. "Astazi (joi - n. red) suntem la momentul in care Comisia si-a incheiat practic mandatul pe langa Presedintie, adica, cele trei documente, evaluarea, diagnosticul, 'Pactul pentru educatie' si 'Strategia' se materializeaza in trei proiecte de legi, este vorba de o Lege cadru a invatamantului continuu, o Lege a invatamantului preuniversitar si o Lege a invatamantului universitar", a precizat seful statului.

Presedintele le-a spus sindicalistilor ca nu le cere sa se pronunte asupra celor trei proiecte de lege, asa cum nici el nu se pronunta asupra rezultatului muncii Comisiei si a unui colectiv de tehnicieni, conduse de Miclea. "Va marturisesc ca mie mi-au placut foarte mult legile, drept pentru care mi le asum ca rezultat al Comisiei, dar repet, ele nu dobandesc inca un titlu oficial pana cand Guvernul nu se va pronunta", a repetat seful statului, adresand reprezentantilor Guvernului rugamintea de a continua sa coopereze cu membrii Comisiei prezidentiale dupa lansarea proiectelor in dezbatere publica.

"Acesta este, si din punctul meu de vedere, o incheiere de mandat asumat. O incheiere de mandat asumat pentru educatie, la nivelul la care presedintele se poate implica. De aici incolo este atributiunea Guvernului, a oamenilor politici, a dumneavoastra, a corpului didactic, a societatii civile sa dezbata legile", a incheiat presedintele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.