Social 4 Mai 2009 17:51
Legea invatamantului superior propusa de Comisia prezidentiala pe invatamant, condusa de Mircea Miclea, propune pedepse aspre pentru institutiile care nu respecta etica universitara, de la demiterea rectorului la desfiintare. In plus, demnitarii nu vor mai putea conduce universitati.

"Se introduc, pentru prima data, penalizari severe pentru ineficienta manageriala, deficiente de etica universitara si de calitate, de la suspendarea rectorului pana la nerecunoasterea diplomelor de catre stat si fuzionarea universitatilor sau desfiintarea lor. Se creaza un sistem de indicatori statistici si de performanta pentru monitorizarea permanenta a sistemului de invatamant superior. Se fac rapoarte anuale asupra asigurarii calitatii si respectarii eticii universitare, atat din partea furnizorilor, prin rector, cat si din partea beneficiarilor, prin cancelarul studentilor", se arata in proiectul de pachet de legi ale educatiei propus de comisia prezidentiala.

Mai mult, universitatile care nu publica informatii de interes public, cum ar fi numarul de diplome acordate sau ierarhia facultatilor din cadrul universitatilor, vor sunt sanctionate sever, de la suspendarea rectorului pana la desfiintare. Se infiinteaza si registrul matricol universitar unic pentru monitorizarea parcursului academic al studentilor si a accesului la diplome.

O alta noutate legislativa propusa de comisia lui Miclea este interzicerea ocuparii posturilor didactice de catre persoane care au plagiat. In plus, postul didactic sau de cercetare ocupat, chiar daca plagiatul a avut loc in trecut, se pierde in momentul descoperii infractiunii.

Se interzice si exercitarea unei functii de conducere in cadrul universitatii in paralel cu o functie de demnitate publica, iar rudele de gradul II nu vor mai putea da concurs in aceeasi catedra si nici nu vor mai putea ocupa concomitent functii de conducere in interiorul universitatii.

In prezent, plagiatul, nepotismul si lipsa de transparenta sunt cele mai grave si extinse probleme ale invatamantului superior, se arata intr-un raport prezentat recent de organizatia Coalitia pentru Universitati Curate (CUC).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.