Social 4 Mai 2009 16:09
Ministerul Educatiei va reprograma sustinerea tezelor unice in sesiunea speciala din intervalul 28 mai - 4 iunie, in cazul in care cadrele didactice nu renunta la greva generala programata pentru zilele de 5, 13 si 21 mai, a declarat joi secretarul de stat Adriana Pana.
Federatiile sindicatelor din educatie au decis la finele saptamanii trecute declansarea grevei generale in zilele in care se desfasoara teze cu subiect unic, respectiv 5, 13 si 21 mai, din cauza nerespectarii prevederilor legale legate de salariile cadrelor didactice, relateaza NewsIn.

"Am decis sa luam aceasta masura care inseamna practic blocarea anului scolar, pentru ca prin nesustinerea tezelor nici nu se pot incheia mediile claselor a VII-a si a VIII-a si nici nu se poate organiza admiterea la liceu. Suntem mandatati de colegii din teritoriu sa organizam aceasta forma de protest, iar vinovati de situatia grava in care ne aflam se fac numai parlamentarii si Guvernul Boc. Ne cerem scuze fata de parinti si elevi, dar responsabilitatea pentru aceasta situatie este de fapt a autoritatilor", a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea.

Decizia a fost luata in comun de FSLI, Federatia Spiru Haret, Federatia Educatiei Nationale si Federatia Alma Mater. Cadrele didactice din invatamantul superior reprezentate de Alma Mater vor lua parte la greva. "Vom fi alaturi de colegii nostri, mai ales ca nici finantarea invatamantului superior nu se mai face corespunzator. Rectorii au fost obligati sa semneze pentru un buget cu 10% mai mic decat era prevazut", a declarat presedintele Federatiei Alma Mater, Razvan Bobulescu

Motivele pentru care sindicalistii au decis declansarea grevei generale sunt reducerea bugetului educatiei cu 811,9 milioane de lei din fondul de salarii si alti 676 milioane lei din fondurile de investitii, reducerea bugetului cercetarii cu peste 70% fata de 2008, elaborarea unei legi de salarizare unice care ii defavorizeaza pe bugetarii din invatamant, politizarea functiilor de conducere prin ordonanta deconcentratelor si nerespectarea Legii 221/2008 privind majorarea cu 33% a salariilor cadrelor didactice.

Potrivit sindicalistilor, zilele in care se desfasoara tezele unice niciun profesor nu va fi la ore iar in cazul in care ministerul Educatiei va gasi solutii pentru rezolvarea situatiei salariilor profesorilor, tezele ar putea fi tinute in sesiunea speciala, 28 mai - 4 iunie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.