Mega-scandalul cunoscut sub numele neoficial de "Aurul dacilor" se dovedeste tot mai incalcit. Tema de baza a confruntarii din spatele usilor inchise este autenticitatea faimoaselor bratari dacice.
Dosarul bratarilor, dosarul penal nr. 41/97/2005, are urmatorul termen de judecata fixat la data de 8 mai 2009, la Tribunalul Hunedoara. Pana la data respectiva, ar trebui sa ajunga in instanta raportul de expertiza solicitat lui Lucian Radu Stanciu, expert parte, desemnat de inculpatul Iulian Ceia.

Pe 18 martie, expertul a putut studia, timp de mai multe ore, cele 11 bratari aflate in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR), prilej cu care a descoperit cateva detalii absolut inedite, prezentate partial, la vremea respectiva, in exclusivitate, de ziarul ZIUA. Cel mai important element este o asa-zisa semnatura sau un simbol incizat pe bratara nr. 9, reprezentat printr-un sant circular, in interiorul caruia apare in relief o forma asemanatoare literei C. "Intrucat in Antichitate bijuteriile, precum bratarile, nu erau niciodata semnate sau marcate cu vreun semn, descoperirea mea duce la concluzia ca bratara nr. 9 este faurita de un bijutier din contemporaneitate, care a tinut sa marcheze opera sa cu un semn distinctiv.", afirma Lucian Stanciu. Mai mult, acesta arata ca pe alta bratara, bratara nr. 11, "am descoperit urme vizibile si suficiente de pamant, pe ornamentele ei: pe capul de animal fantastic (dracon) si pe cele sase palmete (frunze de palmier). Studierea intr-un laborator de fizica, prin metoda carbonului sau cu raze laser, a materiei organice continute de acest pamant, ar permite sa se stabileasca daca bratara respectiva a fost ingropata acum 2000 de ani sau recent". Interesant este insa faptul ca cercetarile si expertizele de pana acum, al caror subiect au fost respectivele bratari, nu au relevat oficial elementele amintite, deosebit de importante pentru stabilirea autenticitatii si vechimii pieselor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.