Eco-Rom Ambalaje si-a propus sa colecteze selectiv in acest an de peste trei ori mai multe deseuri de ambalaje de la populatie decat in 2008, de aproximativ 40.000 tone, a declarat, miercuri, presedintele consiliului de administratie al societatii colectoare, Mugurel Radulescu.
Potrivit NewsIn, in 2008, Eco-Rom a preluat 12.500 tone deseuri de ambalaje colectate selectiv de la populatie, dupa ce in 2007 colectase in acest mod 5.000 tone deseuri.

"Peste 60% din deseurile de ambalaje (PET-uri, hartie, sticla si metal) sunt generate de populatie, iar restul prin asa-numitele circuite industriale comerciale", a declarat presedintele Eco-Rom Ambalaje, adaugand ca "este foarte important sa accesam deseurile de la populatie ca sa atingem tintele nationale de colectare si valorificare a deseurilor de ambalaje".

Romania are ca tinta minimala de valorificare a deseurilor de ambalaje 45% din cantitatile totale comercializate, fata de nivelul de 60% din vechile state membre ale Uniunii Europene, dupa ce in 2008, tinta a fost de 40%. In plus, Romania a negociat o perioada de tranzitie graduala in privinta recuperarii deseurilor din ambalaje, astfel incat sa atinga standardul european in 2013.

Potrivit unui studiu derulat in perioada februarie-martie de IMAS, in sapte orase din tara, aproape toate persoanele chestionate (98% din 300) au spus ca au aflat despre conceptul de colectare selectiva, iar 96% stiau un punct unde se realiza colectare selectiva.

Aproape jumatate dintre respondenti au declarat ca fac colectare selectiva in gospodarie si depun in mod corect deseurile de ambalaje la punctele de colectare selectiva, in functie de inscriptia de pe container, insa doar o treime stiau ca exista prin lege obligativitatea colectarii selective a deseurilor.

"In prezent, nu se face colectare selectiva in parcuri naturale, arii protejate, teresamente ale cailor ferate, maluri de ape, deoarece acestea nu sut subordonate autoritatilor publice locale. E necesar ca si aici sa se treaca la colectare selectiva si la salubrizarea locurilor", a declarat directorul general al IMAS, Alin Teodorescu.

De asemenea, nu se face colectare selectiva nici in localitatile unde autoritatile nu au amplasat containere speciale in acest scop.
"Pana in 2017, sistemul de colectare selectiva va trebui generalizat la nivelul intregii tari", a declarat reprezentantul Ministerului Mediului, Simona Ghita.

Presedintele Agentiei Nationale de Protectia Mediului, Mihail Faca, a adaugat ca autoritatile locale vor putea accesa fonduri nerambursabile pentru imbunatatirea sistemelor de salubritate, dupa ce consultantii contractati de Ministerul Mediului vor finaliza masterplanurile privind deseurile la nivelul judetelor.

"Autoritatile locale vor putea intocmi proiecte cu finantare intre 15 si 40 milioane euro din fonduri nerambursabile pentru eficientizarea sistemelor de salubritate", a spus Faca.

El a adaugat ca Ministerul Mediului va lansa "intr-o luna sau doua" un proiect de descentralizare si transferare a atributiilor si competentelor privind gestionarea deseurilor la autoritatile locale, astfel ca "fiecare primarie va avea o mica agentie de mediu, cu specialisti".

Masinile de gunoi nu au in prezent compartimente speciale de colectare selectiva, de aceea multe preiau amestecat deseurile colectate selectiv, insa reprezentantii Eco-Rom au explicat ca la centrele de salubritate exista o zona de triere unde deseurile sunt separate din nou si transmise spre reciclare.

"Operatorii si reciclatorii trebuie sa prezinte declaratii fiscale si documente lunare privind cantitatile transmise si respectiv reciclate, precum si declaratii notariale anuale despre cantitatile de deseuri de ambalaje", a explicat Radulescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.