Dezastrul s-a petrecut cu putin inainte ca toti angajatii fabricii de incaltaminte aflate in curtea imobilului complet distrus sa vina la serviciu. Cei aflati in casa in momentul deflagratiei se lupta acum cu moartea. Dupa declansarea operatiunilor de salvare prima victima scoasa de sub ruine a fost o tanara, gasita moarta. Lupu Maria, 25 de ani, locuia cu chirie intr-o casa invecinata si lucra in complexul Europa.

Nu s-a mai putut face nimic pentru ea. Cea de-a doua persoana care si-a pierdut viata, Marius Mocioi, avea 28 de ani si locuia in alta casa invecinata impreuna cu bunicii, Marin si Maria Mocioi, si ei raniti grav. Baiatul a fost scos de sub daramaturi in stare grava si urcat de urgenta in ambulanta. Din cauza leziunilor majore suferite si-a dat duhul in drum spre spital in urma unui soc cardiorespirator. Forta exploziei a fost atat de mare incat vila in care s-a produs, desi constructie solida, a fost facuta praf, iar pamantul s-a cutremurat. Un automobil Mercedes in valoare de aproape doua miliarde aflat in curte a fost distrus in totalitate. Se pare ca suflul deflagratiei a aruncat masina la cativa metri distanta.

Cauza exploziei: scurgeri de gaze

Din primele constatari se contureaza ipoteza ca la baza acestui grav incident sta o acumulare de gaze. Martorii spun ca la numai cateva minute inainte de explozie Costache Ana, sora patronului atelierului de incaltaminte, intrase in curte impreuna cu doi dintre angajati, Turic Anca si Pitigoi Cristea. Acum fac parte din lista ranitilor. Vecinii sustin ca in urma cu doar cateva zile o echipa de muncitori de Distrigaz a efectuat mai multe lucrari pe strada pentru inlocuirea unor tevi in urma mai multor sesizari cu privire la scurgeri de gaze. La fata locului s-au deplasat, pe langa medici, ambulante, pompieri, si reprezentanti ai Distrigaz si Electrica. Pentru a preveni eventuale incidente cei de la Electrica au reusit intreruperea curentului pe strada imediat dupa deflagratie, iar cei de la Distrigaz Sud au decopertat un segment din sosea, dar si portiuni din curtile oamenilor pentru a cauta eventuale fisuri ale tevilor de gaze. Printre ruine este cautata si o eventuala instalatie improvizata care ar fi dus la explozie.

Aurel Tudor, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, este de parere ca in atelier se aflau si materiale combustibile, dar ca in mare parte in urma primelor evaluari explozia s-a produs din cauza acumularii de gaze. Prefectura va constitui o comisie de ancheta formata din toti factorii de raspundere, care va fi coordonata de procurori, menita sa investigheze cauzele exacte. Potrivit unor reprezentanti ai Directiei Generale de Asistenta Sociala din cadrul Primariei sectorului 2, in perioada urmatoare cei afectati vor primi diverse ajutoare constand in bani si materiale de constructii.

Doi raniti au sanse minime de supravietuire

Cinci din cei sapte raniti in explozia din cartierul Colentina au fost adusi ieri la Spitalul de Urgenta Floreasca. Unul a fost transferat la Spitalul de Chirurgie Plastica si Reparatorie. Potrivit dr. Bogdan Oprita, purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca, doua persoane au sanse minime de supravietuire. "Un barbat a fost adus cu politraumatism craniocerebral, cu multiple fracturi faciale si cu arsuri de gradele 2 si 3 pe suprafata corpului. In prezent se afla in operatie pentru traheotomie. Prognosticul este foarte rezervat. O alta femeie a ajuns la spital cu arsuri de gradele 2, 3 si 4 pe 100% din suprafata corpului, fiind transferata la Spitalul de Chirurgie Plastica si Reparatorie, prognosticul fiind si in acest caz foarte rezervat. A treia pacienta are arsuri pe 10% din suprafata corpului. Au fost aduse si alte doua femei care locuiau in zona cu traumatisme craniocerebrale si toracice", a spus dr. Bogdan Oprita.

La Spitalul "Sf. Pantelimon" au mai fost internate alte doua victime cu rani usoare, insa fara compromiterea functiilor vitale, si anume Marin Mociroi, 73 de ani, Maria Mociroi, 72 de ani, si Maria Stan, 72 de ani. Maria Moroi, care le-a spus medicilor ca este mama tanarului decedat, a primit si ea ingrijiri medicale din cauza socului psihic. Dr. Gavril Hodarnescu, medicul de garda de la Spitalul de Chirurgie Plastica si Reparatorie, a declarat ca femeia transferata de la Spitalul de Urgenta Floreasca se numeste Anca Turic si are 37 de ani. "A fost intubata deoarece are si caile respiratorii arse", a spus medicul Hodarnescu, care s-a aratat si el foarte sceptic in privinta supravietuirii ranitei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.