Mansatirea "Sfanta Treime" din localitatea vasluiana Tanacu este pe cale sa-si piarda menirea de lacas de cult si sa devina cunoscuta prin cruzimea si agresivitatea preotilor si maicutelor care slujesc in acel loc. Nimic nu pare a mai fii sfant sau crestin la "Sfanta Treime", totul semanand cu un platou pe care se turneaza un film de groaza cu preoti, maicute si exorcizari.

O tanara maicuta in varsta de 23 de ani, Irina Cornici, a murit la manastirea "Sfanta Treime", dupa ce a fost infometata si legata cu lanturi pe cruce de lemn de patru maicute si un calugar. Cruzimea si violenta pare a fi insa o caracteristica pentru manastirea vasluiana din Tanacu. Preotul care a ucis practic o tanara pentru a o "salva de duhurile rele" se bucura in continuare de simpatia si protectia maicutelor de la "Sfanta Treime", care prin atitudinea lor devin partase la barbaria comisa. Nimanui nu i se pare ceva iesit din comun faptul ca un om sa fie legat cu lanturi, rastignit, infometat si ranit. In viziunea maicutelor totul nu este altceva decat o cale catre purificarea si salvarea unor suflete. Chiar si cu pretul vietii acelui om care este supus unor asemenea ritualuri care nu au nimic de a face cu crestinismul sau cu lucrurile sfinte.

In viziunea acestora cei ce vor raul sunt organele de ancheta care cerceteaza crima si episcpul vicar al Episcopiei Husilor care a venit sa investigheze faptele comise de maicute si de preotul de la "Sfanta Treime", ce ne aduc aminte de evul mediu.

Corneliu Barladeanu, episcopul vicar, a simtit pe pielea lui rautatea si violenta care au pus stapanire pe sfantul lacas. Acesta a fost la un pas de a fi linsat, ieri, in momentul in care s-a prezentat la "Sfanta Treime" pentru a-l anunta pe preotul Daniel Petru Corogeanu ca i s-a interzis sa mai slujeasca, cel putin pana la finalizarea anchetei derulate de Politie si Parchet. Violenta a atins apogeul atunci cand Barladeanu a vrut sa-i ia preotului ucigas Sfanta Evanghelie si Sfanta cruce.

Preotul barbar, oprit de la slujire

Episcopia Husilor a decis in urma cu doua zile declansarea unor cercetari proprii, in paralel cu cele efectuate de organele de ancheta, pentru a stabili imprejurarile exacte ale producerii crimei. Rezultatele l-au determinat, ieri, pe episcopul Ioachim al Husilor, sa decida ca preotul monah Petru Daniel Corogeanu sa fie oprit de la slujire. De asemenea, Episcopia a hotarat sa ceara ca acesta sa fie supus, alaturi de cele patru maicute, unui control psihiatric.

Vicarul episcopiei, Corneliu Barladeanu, a declarat ca din raportul reprezentantilor Episcopiei Husilor reiese ca maica Irina Cornici avea tulburari psihice grave.

Moarte violenta prin sufocare

"Din ce am discutat cu organele de ancheta, se asteapta un raport de la Institutul Medico-Legal de la Bucuresti, care, cel mai probabil, va sosi in cursul zilei de luni. Se presupune, dar nu este nimic cert, doar o presupunere, ca moartea a fost prin sufocare din cauza calusului pe care maicuta l-a avut in gura", a mai spus vicarul Corneliu Barladeanu. Acesta a adaugat ca necropsia cadavrului a aratat ca moartea a fost violenta. "S-a facut necropsia cadavrului si s-a constatat ca aceasta persoana prezenta urme de violenta la maini, picioare si la cutia toracica. Asteptam raportul sau concluzia finala a Institutului Medico-Legal, precum si concluzia Parchetului de pe langa Tribunalul Judetean", a mai spus Corneliu Barladeanu.

Corogeanu caterisit, manastirea inchisa

El a mentionat ca in cazul in care preotul Petru Corogeanu este vinovat de cele intamplate, acesta va fi exclus din monahism si caterisit, mai exact nu va mai putea fi preot, iar manastirea "Sfanta Treime" va fi inchisa. "Este regretabil ce s-a intamplat, iar o concluzie finala o vom trage doar in momentul in care vom avea toate informatiile legate de acest caz oferite de catre Parchet si de catre IML", a aratat episcopul.

Sfantul antemir, rupt

Sarcina de a se deplasa la locul abominabilei crime, i-a revenit episcopului vicar Barladeanu. Acesta trebuia sa-i inmaneze preotului Petru Daniel Corogeanu decizia Episcopiei prin care i se interzicea slujirea. Numai ca totul s-a transformat intr-o scena ce nu are nimic de a face cu lucrurile sfinte. Astfel, episcopul a fost lovit si agresat verbal si injurat de maicutele care au sarit in apararea preotului barbar Petru Daniel Corogeanu. "Oamenii si calugarul de la manastire au sarit la bataie la noi si nu ne-au dat voie sa intram inauntru. Noi aveam decizie de la Episcopie sa-l suspendam pe Parintele Daniel, pe perioada cat se deruleaza ancheta. Ne-au smuls din mana actele si nu am putut intra in biserica pentru a scoate de acolo Sfantul Antemis, o icoana fara de care slujbele nu pot avea loc. Cand am vrut sa fac acest lucru, doua calugarite m-au sugrumat si m-au bruscat, mi-au smuls din mana sfantul antemir si mi-au rupt in fata ordinul Preasfintitului episcop. Jandarmii care au venit intr-un final la fata locului nu au reusit sa le linisteasca pe calugarite, asa ca am fost nevoit sa plec", a povestit episcopul vicar. In opinia acestuia, persoanele respective au tulburari psiho-afective grave si nu se poate dialoga deloc cu ele.

Parerea in tabara cealalta

Maica Lavrentia este una din cele care au fost de fata la grozavia care s-a petrecut in manastire. Ea neaga ca s-ar fi petrecut ceva. "Eu am fost internata la spital si in ziua in care au dus-o la spital eram la parinti. Nu stiu ce s-a intamplat in ziua in care au ridicat-o de aici. Nu e adevarat. Nu am legat-o de un copac", spune maica.

Actiunea in forta

La un moment dat, din cladirea unde era anchetat de procurorul Berinde, de la Parchetul Vaslui, s-a repezit afara staretul Daniel. Dupa el, PS Corneliu, maicile si toti oamenii adunati in curtea bisericii. Intre timp, au aparut si patru mascati, care au fost asezati la toate punctele importante din manastire. Unii au fost dotati cu pusti, altii cu spray-uri lacrimogene. Staretul este somat sa predea Sfantul Antimist. Descuie usa de la biserica si, rapid, intra si incuie usa. PS Corneliu le cere politistilor sa sparga usa. Este refuzat. Dupa cinci minute, preotul Daniel iese cu Sfanta Evanghelie si o cruce. Maicutele si taranii plang: "Parintele, parintele, ce vor sa-ti faca?". Preotul Daniel striga la toti, ca un apucat. Se merge in biserica si se negociaza, pe pozitii de forta. Staretul refuza sa predea actele de la Episcopie, pe care le-a luat de dimineata. Timp de aproape o ora, partile s-au certat, fara nici un rezultat, Maicile au facut zid in jurul preotului si nu au mai lasat pe nimeni sa se apropie de acesta. "Ne-a trimis Episcopul Husilor sa luam Sfantul Antimist, care are semnatura Prea-sfintiei sale si este proprietatea noastra. Parintele este oprit de la slujba, pana la terminarea anchetei. Am vrut sa vorbim cu ei, dar nu ne-au ascultat. L-au lovit pe Prea-Sfintitul Corneliu si pe protopop, ne-au dat afara, spunand ca e biserica lor", a spus seful Cancelariei Episcopale. In tot acest timp, in jurul inaltilor prelati se invartea un preot tinerel, pe care satenii il numeau "parintele Cleopa". Am intrebat cine este. "Nu stiu, un calugar vagabond. Acesta a sarit la noi la bataie", ne-a spus protopopul Parcalabu.

Politisti si procurori salvati de jandarmi

Nu doar vicarul a trebuit sa faca fata furiei si violentelor maicutelor. Acelasi lucru s-a intamplat si cu politistii si procurorii care au mers la manastirea "Sfanta Treime" pentru a efectua cercetari la locul crimei. Anchetatorii au fost impiedicati de maicute si calugar sa-si continue investigatiile, fiind nevoie de interventia Detasamentului de Interventie Rapida Vaslui si a jandarmilor.

Politistii au declarat ca dupa aflarea rezultatului necropsiei cadavrului maicutei Irina, cand se va sti cauza mortii, este posibil ca anchetatorii sa-i cheme din nou la audieri pe parintele Daniel si pe cele patru maicute care l-au ajutat.

Trei zile de chinuri groaznice

Maicuta Irina Cornici, ajunsa la Manastirea "Sfanta Treime" in urma cu trei luni, a murit in chinuri groaznice, miercuri seara, dupa ce a fost tinuta trei zile legata cu lanturi pe o cruce de lemn, fara mancare si cu un calus in gura, de catre preotul duhovnic al manastirii si alte patru maicute. Preotul Petru Daniel Corogeanu, de 29 de ani, a sustinut in fata anchetatorilor ca a recurs la aceasta metoda pentru a scoate duhul rau din trupul tinerei maicute.

Sechestrata de patru maicute

Anchetatorii sustin ca, in 10 iunie, Corogeanu, ajutat de alte patru maicute - Nicoleta Arcaleanu, in varsta de 32 de ani, Adina Ciopraga, de 20 de ani, Elena Otelea, in varsta de 23 de ani, si Simona Bardanas, de 21 de ani -, au sechestrat-o pe Maricica Irina Cornici intr-o chilie, legand-o de maini si de picioare cu sfori. In 13 iunie, din cauza manifestarilor violente ale tinerei, acestia au legat-o cu lanturi de o cruce de lemn si i-au pus un calus in gura facut dintr-un prosop. Irina a fost tinuta pe cruce timp de trei zile, fara mancare si intr-un pridvor unde era foarte racoare, ea murind in seara de 15 iunie.

"Nu i-am rupt capul, nu i-am rupt nimic, decat la maini si la picioare"

"Era bolnava si era bolnava de duhuri rele. Am facut rugaciuni. A fost trei zile, da, legata pentru violenta pe care o facea si daca s-a intamplat sa intre in coma si sa faca infarct...Din punct de vedere duhovnicesc am facut un lucru corect, foarte corect. I-am facut slujbe trei zile la rand, de dezlegare, molifte, se poate spune si exorcizare. Nu i-am rupt capul, nu i-am rupt nimic, decat la maini si la picioare", a declarat senin Petru Corogeanu.

Preotul a fost sustinut si de maica Marta, de la aceeasi manastire, care este convinsa ca masurile luate fata de Irina au fost corecte. "Din cauza ca era bolnava la cap a trebuit sa fie tinuta in chilie si pentru asta am mai tinut-o in chilie, dupa care am dus-o in biserica. Am inceput s-o tratam asa, am zis ca intai cu rugaciuni, cu mila lui Dumnezeu, daca nu se face bine o ducem la doctor si am incercat asa cateva zile si asa a fost voia lui Dumnezeu, ca a decedat", a declarat maica Marta.

Medicii spun ca era schizofrenie

In ciuda declaratiilor date de preotul si de maicutele de la "Sfanta Treime", care au incercat sa-si justifice fapta spunand ca Irina era posedata si ca au incercat salvarea ei, medicii au stabilit ca acesta suferea de fapt de schizofrenie. Personalul de la Spitalul Judetean Vaslui sustin ca Irina Cornici, in varsta de 23 de ani, a fost internata in data de 10 aprilie la Sectia de Psihiatrie a spitalului, fiind adusa la camera de garda de doua maicute si de fratele tinerei. La internare, medicul de garda a observat pe trupul fetei leziuni la incheieturile mainilor, ale picioarelor si in zona cervicala, insa maicuta a fost externata la cererea fratelui ei. "In mod normal, un pacient diagnosticat cu schizofrenie trebuie tinut obligatoriu sub observatie medicala. Daca familia isi asuma raspunderea si solicita externarea bolnavului, medicul nu se poate opune. Asa s-a intamplat si in cazul macuitei Irina, care a fost externata dupa doua saptamani, la cererea fratelui acesteia", a declarat medicul Lelia Croitoru, director adjunct al Spitalului de Urgenta Vaslui.

Crescuta in orfelinat

La randul sau, protopoul de Vaslui, Vasile Parcalabu, a declarat ca maciuta Irina "se pare ca a mai avut depresii nervoase capatate in urma unui soc pe care l-a suferit in Banat, acolo unde a muncit impreuna cu fratele ei". Acesta a precizat ca, desi trebuia sa primeasca o suma mare de bani pentru munca prestata in acea zona, Irina si fratele ei, care nu au familie si au crescut la un centru de plasament din Arad, s-au ales doar cu cateva milioane de lei, fapt care, se pare, ca a afectat-o psihic pe Irina.

Fata a lucrat ca baby-sitter in Germania

Totusi, varianta prezentata de medici si de protopopul de Vaslui este infirmata de Ionel Bratianu, asistent social la Directia pentru Protectia Copilului Vaslui. Acesta a declarat ca Irina era echilibrata psihic si nu avea simptomele descrise de preotul Daniel Corogeanu. Bratianu a precizat ca Irina a ajuns intr-un centru de plasament din Barlad la varsta de trei ani, a absolvit liceul din Barlad, iar apoi a lucrat in Germania doi ani, ca baby - sitter, avand in grija doi copii. "La plecarea din tara, ea a sustinut un examen psihologic care demonstra ca nu sufera de nici o afectiune psihica si nici vorba despre schizofrenie, asa cum spunea preotul Daniel", a declarat, citat de Mediafax, Ionel Bratianu, care a adaugat ca tanara a decis sa se duca la o manastire anul trecut, in toamna, cand a ajuns la Tanacu.

BOR considera fapta "abominabila"

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane considera ca ceea ce s-a intamplat la manastirea din Tanacu reprezinta o fapta "abominabila" si fara precedent in istoria monahismului rasaritean. Astfel, parintele Costel Stoica a precizat ca Biserica Ortodoxa Romana (BOR) respinge categoric asemenea practici pe care le considera un foarte mare pacat. "Este gestul instabil al unui calugar care a recurs la o practica barbara crezand ca o poate vindeca pe calugarita, procedeu care nu are nici o legatura cu traditia si spiritualitatea monastica", a spus parintele Stoica. Acesta a mai declarat ca BOR isi pune si problema modalitatii in care preotul si cele patru calugarite ar putea fi recuperate.

"Nu este vorba de exorcizari"

Parintele Stoica a explicat ca la Manastirea "Sfanta Treime", din Tanacu, nu a fost vorba despre exorcizare. "Exorcizarea inseamna, de fapt, molifta sau rugaciunea Sfantului Vasile, care i se citeste, de regula, in 1 ianuarie, persoanei care cere ajutorul lui Dumnezeu impotriva Diavolului, fiind citita fie in biserica, fie in casa credinciosului. Aceasta molifta poate fi facuta de orice preot. Din pacate, exista slujitori ai BOR care incearca sa-si creeze o aura de mari exorcisti, intrand in zona mercantilismului, a derizoriului si a spectacolului ieftin", a spus parintele Stoica. El a precizat ca, atunci cand are informatii despre asemenea practici, BOR da sanctiuni care pot merge, in cazul "recidivarii", pana la exluderea din randul preotilor.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei a mai mentionat ca problemele sufletesti ale credinciosilor pot fi discutate cu acestia doar pe scaunul spovedaniei, iar ceea ce recomanda preotul nu are rol de pedeapsa, ci de medicament. "Preotul da canon pentru indreptare, si nu punitiv", a conchis parintele Stoica.

Precedente la Tanacu

Se pare insa ca maicutele si preotul de la manastirea "Sfanta Treime" nu sunt la primul caz de acest gen. Calugarii unui schit din localitatea vasluiana Portari, care apartine tot de manastirea "Sfanta Treime" si unde se afla fratele maicutei Irina - calugarul Vasile, care a aflat despre moartea surorii lui chiar de la preotul Daniel, sustin ca la Tanacu au mai avut loc exorcizari. Mai mult, potrivit declaratiilor acestora, slujbele de exorcizare au fost facute dupa acelasi ritual, dar cu persoane din afara manastirii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.