Premierul Emil Boc a anuntat ca Executivul a prelungit pana la 31 decembrie 2009 actele normative care reglementeaza salarizarea in sectorul bugetar, dar a precizat ca, in masura in care vor exista resurse financiare, nu este exclusa majorarea salariilor mici.
"Asta inseamna ca actele normative care sunt astazi in vigoare vor fi si in perioada urmatoare in vigoare. In masura in care Guvernul va avea resurse financiare, vom putea discuta despre majorari", a declarat Boc, precizand ca se refera in special la majorarea salariilor si pensiilor mici.

Premierul nu a dorit sa raspunda explicit daca masura decisa de Guvern presupune inghetarea salariilor in 2009, arata NewsIn.

Boc a tinut sa sublinieze faptul ca, in 2009, cheltuielile cu salariile si pensiile sunt mai mari decat in 2008 pentru ca anul trecut au fost decise o serie de majorari ale pensiilor si salariilor.

Reprezentanti ai Executivului au declarat anterior, pentru NewsIn, ca Executivul discuta in sedinta de marti prelungirea pana la finele anului a aplicabilitatii OUG 1/2009 privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului din sectorul bugetar, ceea ce inseamna inghetarea salariilor pentru 2009 in sistemul bugetar.

Prin OUG 1/2009, adoptata la inceputul acestui an, Guvernul a decis prelungirea termenului de aplicabilitate a actelor normative care reglementeaza salarizarea categoriilor de personal din sectorul bugetar pana la 31 martie 2009. In urma cu cateva saptamani, Guvernul a decis prelungirea aplicabilitatii acestora cu inca o luna, pana la finele lunii aprilie.

Prin OUG aflata marti in discutia Executivului, termenul de aplicare a acestor acte normative, care reglementeaza salarizarea categoriilor de personal din sectorul bugetar, se prelungeste pana la finele anului 2009.

Actele normative respective se refera la personalul contractual din sectorul bugetar, la functionarii publici, personalul contractual din unitatile sanitare publice, din sistemul sanitar-veterinar, la personalului militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si la cel civil din aceste institutii, la personalul din justitie, controlorii financiari din cadrul Curtii de Conturi si la personalul din educatie.


Acum numai doua saptamani, Guvernul promitea o majorare a salariilor mici

Premierul Emil Boc sustinea, in urma cu doar doua saptamani, ca vor fi inghetate salariile bugetarilor de lux, in timp ce salariile mici ar fi urmat sa fie majorate intr-un ritm alert pana ar fi ajuns la un raport de 1 la 15 fata de cel mai mare salariu, arata Adevarul.

Cabinetul Boc spune ca nu are bani nici macar pentru majorarea salariilor mici.

In prezent nu se stie daca aceasta blocare a salariilor se va aplica pentru tot anul, pentru ca exista posibilitatea ca aceasta restrictie sa fie aplicata numai pentru trimestrul urmator.


PNL invoca o criza romaneasca


Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri ca, pe langa criza mondiala, mai exista o criza romaneasca, reprezentata de actualii guvernanti. "Dumneavoastra, domnilor, nu stiti. Dovediti incapacitate nu doar de calcul, dovediti lipsa de onestitate si categoric dovediti lipsa de orice solutii. Avem intr-adevar o criza mondiala, dar avem o criza romaneasca, o sursa de haos, o lipsa de solutii, avem o criza romaneasca si criza, domnilor, sunteti dumneavoastra", a sustinut Antonescu, potrivit Gardianul.

"Nu cumva sa veniti din nou cu o rectificare si sa spuneti ca v-a pus FMI, nu cumva sa explicati oamenilor ale caror salarii ingheata ca e de vina FMI, pentru ca domnul Boc, colegul dumneavoastra care zice ca e prim-ministru, ne-a spus extraordinar de bucuros ca FMI nu ne-a impus nici o conditie, ne-a dat niste bani, o datorie frumusica, putin mai mare decat a facut Ceausescu, si ne guvernam cum stiti dumneavoastra mai bine", a conchis Antonescu.


Sindicatele din educatie decid maine calendarul protestelor

Inghetarea salariilor bugetarilor pana in 2010 arata ca Guvernul nu tine cont si de nevoile angajatilor din invatamant, a precizat marti, pentru NewsIn, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, potrivit caruia sindicatele din educatie vor decide joi calendarul protestelor.

"Nu ne mira faptul ca salariile vor fi inghetate la un nivel de 80-90 de milioane pentru bugetarii de lux si la 10-11 milioane pentru profesori. Acest anunt al primului ministru arata, de fapt, ca Legea salarizarii unice pentru bugetari este o utopie", a mai spus Nistor.

Sindicalistii din educatie nu exclud ca protestele fata de nivelul salariilor din sistem sa includa boicotarea examenelor nationale si chiar greva generala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.