Emisiunea "Dan Diaconescu in direct", a postului OTV a fost sanctionat cu 10.000 lei, in sedinta de marti a CNA, pentru ca nu au apelat la o autoritate publica atunci cand au vorbit despre cutremurul din seara zilei de 25 aprilie.

Emisiunile monitorizate de reprezentantii CNA in intervalul 25-27 aprilie au mediatizat fenomenul seismic din seara zilei de 25 aprilie, anuntand pe ecran "cod portocaliu pentru cutremur", dat de Institutul National pentru Seismologie Aplicata, institutie privata, fara legatura cu Institutul National de Fizica a Pamantului, relateaza NewsIn.

Consiliul CNA invoca, in aplicarea amenzii, obligativitatea televiziunilor de a confrunta informatiile primite din surse proprii cu cele detinute de autoritati competente, inainte de a transmite stiri si puncte de vedere care pot genera panica in randul populatiei. Astfel, postul OTV nu a prezentat pozitia oficiala a unei institutii publice, motiv pentru care s-a propus o amenda initiala de 15.000 lei. In final, consiliul a cazut de acord asupra sumei de 10.000 lei, repetarea ultimei amenzi date postului, pentru prezicerea, de catre ing. Ioan Istrate, a unui cutremur dezastruos, in care au fost anuntati "20.000 morti si 11.000 morminte noi".

In urma cazului OTV, care a dat senzatia ca Institutul National pentru Seismologie Aplicata ar fi o autoritate in domeniu, unul dintre membrii CNA a propus modificarea codului audiovizualului, astfel incat, in cazul unei calamitati naturale, televiziunile sa fie obligate sa mentioneze, obligatoriu, autoritatea publica, pe langa celelalte surse proprii, si nu doar o institutie privata, asa cum au invitat producatorii emisiunii "Dan Diaconescu in direct".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.