Ministrul Internelor, Dan Nica, a declarat, luni, ca mai multi politisti de la Politia Capitalei au fost destituiti, iar altii sunt cercetati disciplinar, pentru ca a avut informatii ca actiunea politiei in cazul Plaza Mall nu a fost in conformitate cu regulamentele.

Ministrul Dan Nica a declarat, luni, dupa reuniunea membrilor Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, ca politistii care l-au tinut pe Eugen Preda ca sa fie lovit de un civil au fost identificati si ca ancheta este in desfasurare la parchet. De altfel, Nica a precizat ca dosarul aflat la procurori are ca "obiect identificarea si tragerea la raspundere a tuturor peroanelor care se fac vinovate de incalcarea legii, inclusiv polisisti", relateaza NewsIn.

"Comportamentul acestora nu a avut nimic de a face cu comportamentul unui politist. Din acest motiv s-a declansat si procedura disciplinara impotriva acestora. Eu am mai luat cateva masuri. Au mai fost cativa destituiti de la Politia Capitalei si cativa politisti care se afla in proceduri de cercetare disciplinara, pentru ca am avut informatii ca actiunea politiei in cazul Plaza Mall nu a fost in conformitate cu regulamentele si modul de actiune al politiei. Lucrurile vor continua. Nici rapoartul Corpului de Control nu este finalizat. In momentul in care am avut informatii, nu am asteptat 2 luni de zile sa se termine toata verificarea pe toate aspectele si am luat masurile necesare, pentu ca eu nu cred ca un sef al Politiei trebuie sa ramana sef atunci cand eu iau la cunotinta de faptul ca politistii din subordinea sa sau el nu si-a facut datoria", a precizat Nica.

MAI a comunicat, insa, pe 10 aprilie, cand a confirmat schimbarea lui Marian Tutilescu de la conducerea Politiei Capitalei, ca s-au finalizat de catre Corpul de Control al MAI verificarile dispuse de ministrul Administratiei si Internelor cu privire la incidentul de la Mall Plaza Romania, in urma acestora fiind solicitata declansarea procedurii cercetarii prealabile pentru neglijenta in indeplinirea indatoririlor de serviciu fata de subcomisarul Catalin Adam (coordonatorul interventiei). Initial, Adam a fost pus la dispozitia conducerii IGPR, postul sau fiind restructurat.

Din verificari, preciza MAI, a rezultat ca niciunul dintre ofiterii nominalizati, care au luat la cunostinta despre informarea prin care se semnala iminenta producerii unei altercatii intre membrii grupului Preda si ai firmei BGS, nu au dispus masuri concrete in scopul prevenirii producerii conflictului, tratand informatiile cu superficialitate. Acest fapt a facut ca evenimentul sa se produca, iar consecintele au constat in crearea unei stari de nesiguranta in randul cetatenilor si prejudicierea imaginii institutiei Politiei, informa comunicatul.

Totodata, MAI informa atunci ca, in ceea ce priveste controlul de fond desfasurat la Politia Capitalei, activitatea de control nu este finalizata, iar la momentul stabilirii concluziilor, acestea vor fi anuntate public.

Noua declaratie a lui Nica a fost facuta dupa ce ziarul "Gardianul" a facut publica o inregistrare, duminica, in care se vede cum Eugen Preda a fost tinut de politie si batut, pe 21 februarie, atunci cand a izbucnit un scandal la Mall Plaza.

Cinci angajati SPIR, care au intervenit in cazul conflictului din februarie, de pe 21 februarie, au mers la audieri, luni, la Politia Capitalei, in legatura cu inregistrarea video potrivit careia Eugen Preda a fost tinut de politie si batut. Cei doi angajati SPIR care l-au tinut pe Preda cand a fost batut sunt identificati, iar verificarile urmeaza sa arate cine l-a lovit pe sportiv.

Procurorii fac cercetari asupra politistilor din cazul Preda pentru favorizarea infractorului

Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea de catre angajati din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti a infractiunii de favorizare a infractorului in cazul Preda.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti, in cauza urmeaza sa se faca verificarile necesare pentru stabilirea imprejurarilor concrete in care s-a produs fapta, identificarea participantilor, contributia fiecaruia la savarsirea faptei, urmand ca, in functie de rezultatul cercetarilor, sa se ia masurile necesare tragerii la raspundere penala a autorilor.

Totodata, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de lovire si alte violente, urmand sa fie identificata persoana care l-a agresat pe inculpatul Preda Eugen.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.