Valentin Radu, sef la Audit, recomandase spitalelor cum sa modifice criteriile la licitatiile pentru seringi, astfel incat sa fie inclusa si Sanevit, unde el era si administrator special.

Directorul Valentin Radu spune ca s-a saturat sa sesizeze Parchetul si ca recomandarile sale facute conducerilor spitalelor au fost facute “pentru ca ei sa procedeze cum e legal”

O adresa cu antetul Directiei de Audit din Ministerul Sanatatii, semnata chiar de directorul acesteia, Valentin Radu, a fost trimisa in luna martie catre toate conducerile spitalelor. In respectiva nota se indica faptul ca la capitolul „caracteristici tehnice” din caietul din sarcini sa se specifice ca „se doreste a se achizi­tiona seringi cu trei componente”. In plus, documentul transmite sefi­lor de spitale ca, „prin menti­nerea afirmatiei conform careia se doreste «achizitionarea seringilor cu doua componente», se elimina din start Sanevit, singura mare firma produ­catoare de ace si seringi din Ro­ma­nia”.

Adresa se incheie cu mentiu­nea ca „masura se impune cu atat mai mult ca urmare a manifestarii efectelor crizei economice si a nevoii pastrarii locurilor de munca”.

Mai multi reprezentanti ai spitalelor au confirmat, sub rezerva anonimatului, ca au primit respectiva adresa. Altii ne-au spus ca „se fac presiuni dinspre Ministerul Sana­tatii sa se cumpere seringi numai de la Sanevit”. Unii dintre ei au calificat recomandarile notei ca fiind „anticoncurentiale”, cu atat mai mult cu cat veneau din partea celui care se ocupa chiar de controlul achizitiilor din spitale, potrivit functiei detinute in cadrul MS.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.