Studentii vor fi inscrisi, din octombrie, intr-un registru matricol unic, respectiv o baza de date cu toate informatiile legate de activitatea universitara a acestora si de diplomele obtinute, ceea ce va impiedica falsurile, a spus, pentru NewsIn, consilierul ministrului Educatiei, Remus Pricopie.
"Lucram la un registru matricol unic, in care sa cuprindem toate datele legate de cursul vietii academice a studentilor, fie ca au fost inscrisi la facultatile de stat sau particulare, iar unul dintre beneficiile acestei baze de date este impiedicarea falsificarii diplomelor. De altfel, o parte dintre informatiile din aceasta baza de date, respectiv cele legate de diploma de absolvire, vor putea fi accesate de publicul larg si, implicit, de angajatori", a explicat Pricopie.

Potrivit consilierului ministrului, Ministerul Educatiei va avea, in acest fel, evidenta tuturor studentilor din Romania, de la inscrierea la facultate si pana la absolvire.

Registrul este, momentan, in stadiul de proiect, iar primele date, respectiv studentii care vor fi admisi in universitati din anul scolar 2009-2010, vor fi incarcate in octombrie, urmand ca, in doi ani, sa fie completat cu datele studentilor activi, mai exact cei care sunt in prezent inscrisi in facultatile de stat, dar si private. Astfel, baza de date va fi de folos si pentru evidenta studentilor din universitatilor particulare, care vor fi obligate, si ele, sa faca inscrieri numai prin intermediul acestei aplicatii.

Autoritatile nu au stabilit deocamdata daca vor putea introduce in registru, retroactiv, si absolventii din anii anteriori. "Ramane in continuare sa vedem daca putem introduce in registru toti absolventii, sa zicem din 1990 incoace", a adaugat Pricopie.

Proiectul este cofinantat din fonduri structurale, iar obligativitatea ca universitatile sa faca inscrieri numai prin acest registru, precum si alte date tehnice, vor fi reglementate fie prin intermediul unei ordonante de urgenta, fie prin introducerea unor articole in Legea invatamantului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.