Biserica Evanghelica CA Brasov a comemorat, joi, implinirea a 320 de ani de la producerea incendiului care a dat numele Bisericii Negre, transmite corespondentul NewsIn.

Biserica Evanghelica CA Brasov a comemorat, joi, implinirea a 320 de ani de la producerea incendiului care a dat numele Bisericii Negre. Incendiul, care a fost declansat in ziua de 21 aprilie 1689, a afectat sute de case si ateliere ale mestesugarilor brasoveni, producand sute de victime, oamenii murind arsi de vii sau asfixiati.

Incendiul marcheaza simbolic incheierea perioadei de prosperitate a orasului din perioada Evului Mediu si Epoca Moderna Timpurie. Focul a pornit, nu se stie din ce cauza, pe Ulita Funarilor (astazi strada Castelului, n.r.) si s-a extins foarte repede la nivelul intregului oras. In flacari a pierit si Biserica Sfanta Maria, Biserica Neagra de astazi. „A ars intai acoperisul, care din cauza greutatii s-a prabusit, permitand extinderea focului in interiorul bisericii. In acea zi a ars tot mobilierul din interiorul bisericii, tot ce era din materiale perisabile pierzandu-se pentru totdeauna“, a spus, joi, istoricul de arta Balint Agnes.

Focul a topit clopotele bisericii si orga acesteia, lasand in urma doar ziduri inegrite, fapt pentru care, mai tarziu, biserica a primit numele de Biserica Neagra. Din pacate, in incendiu au fost distruse toate manuscrisele si cartile aflate in vestita biblioteca a carturarului brasovean Johannes Honterus.
Manifestarea organizata joi dupa-amiaza a avut menirea de a readuce in atentia brasovenilor acest eveniment care a marcat definitiv istoria Brasovului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.