Criza financiara loveste si viata culturala din plin, ceea ce face ca Senatul UNITER (Uniunea Teatrala din Romania) sa ia o hoatarare ‘dramatica’: Gala fastuoasa a Premiilor UNITER se muta din Sala Mare a Teatrului National, intr-un platou de televiziune al TVR, dupa ce bugetul evenimentului a fost redus cu 50%.
Totusi, reprezentantii institutiei mizeaza pe o audienta mult mai mare la acest eveniment, mai ales ca astfel , oricine poate avea acces la transmisiunea in direct a galei, atat pe postul national de televiziune, cat si prin intermediul internetului, pe site-urile uniter.ro si tvr.ro.

“Gala nu poate disparea. Ea nu mai poate fi ocolita. Aici aflam ce se intampla in teatrul romanesc, aici aflam pe cine consideram sa premiem ca fiind mentorii si artstii nostri de exceptie. Evenimentul pe care il producem este transmis in direct in toata tara, dar si de canale de televiziune din lume. Deci nu puteam sa renuntam la aceasta gala, chiar daca fondurile sunt mult sub minimele necesare. Iata de ce, anul acesta, gala va avea loc intr-un studio TVR”, a anuntat in mod oficial, presedintele UNITER, Ion Caramitru, in cadrul unei conferinte de presa.

Anul acesta, bugetul galei UNITER este in valoare de 320.000 de lei, cu 50% mai putin decat in urma cu un an. “Invitati de onoare din afara, nu exista” anul acesta, pentru ca UNITER "nu isi mai permite" timpul acordat galei va fi de doar 2 ore si 45 de minute, tot din cauza costurilor ridicate, in studioul TVR, nu vor fi locuri pentru invitati, iar publicul va fi format doar din nominalizati si stuff-ul tehnic. UNITER nu reduce insa semnificativ, valoarea premiilor pe care le acorda anul acesta.

In ciuda acestei vesti surprinzatoare, membrii Uniunii Teatrale nu privesc cu pesimism situatia, iar anuntul facut de catre presedintele institutiei, Ion Caramitru, a creat o atmosfera demna de teatrul grec. Penduland intre masca trista si masca vesela, situatia a capatat chiar si conotatii absurde, pentru ca, in disperare de cauza, membrii senatului UNITER au pus si bani pentru a cumpara bilete la LOTO, in speranta ca vor putea finanta gala.

“Sunt convins ca transmisia din platou va fi una de exceptie”, a dat insa asigurari Caramitru.

Problemele financiare au insa si o parte pozitiva, “pentru ca teatrul a avut momentele de varf in momente de criza”. “Lumea vine buluc la teatru. Nu s-a mai intamplat de ani de zile asa ceva!”, a mai adugat presedintele UNITER, cu foarte mult optimism, convins fiind ca in ciuda piedicilor, gala din acest an va avea o audienta record.

Evenimentul, programat pe 27 aprilie, va incepe la ora 21.10 si va transmis in direct de televiziunea publica, timp de 2 ore si 45 de minute, adica jumatate din durata galei de anul trecut.

Cele mai multe nominalizari la Premiile UNITER 2009 le au spectacolele "Trei surori", de la teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, si "Ivona, principesa Burgundiei", de la Teatrul „Támasi Áron” din Sfantu Gheorghe, potrivit unui anunt facut de organizatori pe 10 martie.

Criticii de teatru Magdalena Boiangiu, Victor Scoradet si Ionut Sociu s-au ocupat anul acesta de nominalizarea celor mai bune performante artistice, iar castigatorii vor fi anuntati la gala, dupa votul unui alt juriu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.