Printre documentele declasificate se afla si liste ale imobilelor nationalizate care ar putea ajunge Dorin Dobrincu, directorul general al Arhivelor Nationale, a pus in pericol siguranta nationala dupa ce, de la sine putere, a declasificat documente secrete importante.in mainile filierelor de samsari de case. Ordinul de declasificare a fost in vigoare 12 zile.

Dorin Dobrincu a fost instalat in functia de director al Arhivelor Nationale in iulie 2007. La cateva luni de la preluarea importantului mandat, Dobrincu a emis un ordin national care „a scos la vedere“ documente importante ale Romaniei.

Acte strict secrete au fost scoase din circuit de directorul Dobrincu care nu avea voie si nici nu era certificat sa declasifice documentele speciale.

Informatii secrete la liber

La 31 ianuarie 2008, directorul Dobrincu a emis prima dispozitie a anului. Era vorba de un ordin in care se specifica declasificarea unor informatii secrete. Conform surselor din interiorul Arhivelor Nationale, lista cuprinde acte valoroase, documente strategice si chiar planul de microfilmare.

Adica mai tot ce s-a microfilmat in Romania, de la acte de atestare a romanilor in Transilvania, la acte de proprietate ale unor imobile vechi.

Aceleasi surse sustin ca in ianuarie 2008, prin ordinul directorului general al Arhivelor Nationale Romane, au fost desecretizate pana si dosarele de cadre ale aparatului CC al PCR. Au mai fost declasificate dosarele unor persoane importante, dar si acte privind patrimoniul CC al PCR.
Microfilmele, la liber pentru spionajul strain

Dispozitia directorului Arhivelor Nationale a vizat informatii secrete atasate la Ordinul ministrului de Interne nr. S-389, din 2003. Prin acel ordin se clasificau mai multe categorii de documente. Primele erau cele strategice: documente de organizare, dispozitii bugetare, planuri logistice ale Arhivelor Nationale.
Angajati ai Arhivelor sustin ca planurile logistice au o importanta deosebita intrucat prevad locatiile in care sunt retrase arhivele in caz de calamitati ori de incidente. Iar cel care afla locatiile secrete poate accesa usor Arhiva Romaniei. Al doilea tip de documente declasificate prin ordinul lui Dobrincu sunt cele de patrimoniu - obiect de lucru al serviciilor secrete.

Ordinul directorului Arhivelor Nationale a cuprins si desecretizarea planurilor de microfilmare. Acestea contin fise importante cu mai tot ceea ce s-a microfilmat in Romania, inclusiv in zona patrimoniului. Un al treilea set de informatii declasificate de Dobrincu sunt cele legate de proprietati.

Nu era autorizat pentru desecretizari

Dorin Dobrincu nu avea la acel moment dreptul sa desecretizeze nici macar informatii de serviciu. Intr-o adresa a Corpului de Control al Ministerului de Interne emisa in august 2008 se mentioneaza: „(...) domnul director Dorin Dobrincu nu detine certificat de securitate (eliberat de DGIPI) sau autorizatie de acces la informatii clasificate“.

Despre prelucrarea documentelor privind conturile din strainatate ale lui Nicolae Ceausescu, Corpul de Control al Internelor considera ca „directorul Dobrincu a executat activitatea in baza unui plan metodic si cu respectarea normelor in vigoare“.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.