Ca si in cazul fostilor ostatici romani, conferinta lui Florence Aubenas nu a reusit sa risipeasca ceata care invaluie intreaga afacere a rapirii. Semnele de intrebare au determinat deja opozitia socialista franceza sa solicite formarea unei comisii parlamentare pentru anchetarea cazului. In editia sa de ieri, publicatia "Libération" pune cap la cap toate piesele puzzle-ului si ajunge la concluzia ca grupul care i-a rapit pe Aubenas si pe ghidul ei este afiliat nucleului rezistentei sunnite din Irak, cu scopul bine definit de a "colecta fonduri" prin luarea de ostatici. Indiferent de afiliere, modul de operare al grupului, sustine un specialist francez citat de "Libération", arata un amestec ciudat de amatorism si profesionalism.

In alta ordine de idei, "Le Monde" observa ca "Libération" si "Reporteri fara Frontiere" multumesc, printre altele, pentru sprijinul acordat in acest caz de Omar Harfouch, un om de afaceri, bun prieten cu presedintele libian Muammar Gaddafi. Cotidianele franceze se arata mirate de neconcordanta dintre declaratiile fostilor ostatici romani si cele ale lui Aubenas.

Aceeasi intrebare o adreseaza si "International Herald Tribune", care se mai mira de faptul ca ziarista franceza s-a aflat la numai o lungime de brat de ghidul ei, fara sa isi dea seama de identitatea acestuia. Potrivit "Der Spiegel", in ciuda finalului fericit, planeaza inca un "miros urit" deasupra intregii afaceri.