Omul acuzat pentru declansarea mai multor mari conflicte sociale post-decembriste, cunoscute drept Mineriade, l-am numit pe Miron Cozma, sustine, intr-o declaratie data azi Q Magazine, de pe pozitia unui cunoscator al fenomenului, ca la Chisinau s-a folosit acelasi scenariu diversionist din partea serviciilor secrete de sorginte kaghebiste ca si in cazul celor din Romania anilor 90.
Cozma afirma ca tineretul care a protestat in strada a fost infiltrat, discret, de profesionisti ai serviciilor care au generat incidente de proportii. "E vorba de niste miscari de care domnul general maior Voronin nu e strain, afirma Cozma, acolo au fost diversiuni create pentru a compromite o miscare sociala, venita nu atat de mult din partea opozitiei, si subliniez acest lucru, cat din partea tineretului, a studentilor. Ceea ce s-a intamplat si se intampla in Moldova e, in primul rand, o reactie a tineretului impotriva politicii comuniste a lui Voronin". Cozma sustine ca e total exclus ca tinerii de pe strada sa fie autorii violentelor soldate cu devastari si incendieri ale cladirilor oficiale moldovenesti, cu pagube de milioane de dolari, cu morti si raniti: "Am un mare respect pentru mintea tinerei generatii de azi, dar ma indoiesc ca reprezentantii ei ar fi capabili sa puna la punct dispozitive incendiare si sa foloseasca cocktailuri Molotov - care, culmea ironiei, sunt o inventie ruseasca! Cred, repet, ca a fost o diversiune organizata de Voronin, prin oamenii sai, prin serviciile secrete. Studentii nu pot fi suspectati ca fac cocktailuri Molotov la fel cum nu au facut nici minerii, in anii 90, asa cum au fost acuzati. In 1990, cu asta s-au ocupat, de fapt, oamenii de la armata, condusi de colonelul Kuki Borislavski, cumnatul premierului Petre Roman, oameni imbracati in uniforme de la IMGB ca sa para muncitori.


Despre autor:

Q Magazine

Sursa: Q Magazine


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.