Cinci romani se numara printre cei 16 membri ai echipajului unui vas sub pavilion italian care a fost capturat sambata de piratii somalezi, potrivit companiei Micoperi, proprietara vasului.

Ministerul roman de Externe a confirmat informatiile referitoare la rapirea, sambata, a cinci cetateni romani de catre piratii somalezi, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant Alin Serbanescu, care a precizat ca MAE pastreaza legatura cu autoritatile italiene si cu familiile celor cinci cetateni romani.

Numarul romanilor aflati in prezent in mainile piratilor somlezi se ridica la zece

Cei cinci romani se numara printre cei 16 membri ai echipajului unui vas sub pavilion italian care a fost capturat sambata in Golful Aden de piratii somalezi. Remorcherul apartine companiei Micoperi Marine Contractors. "Zece italieni, cinci romani si un croat se afla la bord", a declarat Claudio Bartolotti, contactat telefonic la Ravenne, in nordul Italiei, unde se afla sediul societatii. Ministerul de Externe de la Roma a confirmat ca zece dintre cei 16 membri ai echipajului sunt italieni.

Primele informatii anuntau ca remorcherul Buccaneer este american. Vasul are o lungime de 75 de metri.

Claudio Bartolotti a precizat ca societatea a fost avertizata in jurul orei locale 12.00 (13.00, ora Romaniei), printr-un e-mail, in legatura cu actiunea de piraterie asupra remorcherului. E-mailul a fost "trimis probabil de pirati", a mentionat Bartolotti. El a precizat ca dupa acest e-mail nu a mai primit nicio informatie.

Atacul intervine pe fondul intensificarii spectaculoase a activitatii piratilor somalezi, care au luat cu asalt mai multe nave straine in ultima saptamana, chiar sub nasul marilor puteri navale mondiale, desfasurate in zona.

Atacul asupra remoracherului italian a avut loc in conditiile in care capitanul american al vasului Maersk Alabama, sub pavilionul SUA, este tinut ostatic intr-o barca de salvare supravegheata de doua nave de lupta americana, la cateva sute de mile de tarm. Cele doua actiuni de capturare nu au avut loc in proximitate si nu este clar daca exista vreo legatura intre ele.

Vineri, un ostatic de pe vasul francez Tanit, capturat de pirati somalezi, a fost ucis in cursul unei operatiuni de eliberare lansata de armata franceza.

Alti cinci marinari romani de pe doua nave sunt in prezent rapiti de piratii somalezi. Trei dintre ei faceau parte din echipajul vasului grecesc Titan, capturat in 20 martie. Alti doi romani se aflau pe vasul grecesc Saldanha capturat in 22 februarie. In ambele cazuri, companiile care detin navele sunt cele care se ocupa de eliberarea lor. In mod obisnuit, cazurile de acest gen se rezolva prin plata unei rascumparari de catre compania armatoare.

Piratii au atacat peste 130 de vase comerciale in Golful Aden anul trecut, de cel putin doua ori mai mult decat in 2007, potrivit Biroului Maritim International. Peste 150 de pirati au fost arestati de patrulele navale in 2008. Apele somaleze sunt dintre cele mai folosite pentru transportul maritim, iar capturile de nave le-au adus piratilor venituri de milioane de dolari din recompense.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.