Menopauza este perioada cand au loc anumite modificari in organism, ce pot avea consecinte atat pe plan fizic, cat si pe plan psihic. Pentru a inlatura sau diminua anumite simptome ale menopauzei fara sa apelam la ajutorul tratamentelor hormonale, ne putem adapta dieta necesitatilor organismului.

Pentru a inlatura sau a diminua anumite simptome ale menopauzei care ne pot da batai de cap (bufeuri, stari de apatie, dureri de cap, cicluri mentruale neregulate si dereglate, tulburari urinare, dureri de articulatie, senzatia de epuizare fizica sau psihica, insomniii, albirea parului sau aprofundarea ridurilor) fara a urma tratamente hormonale, dieta trebuie adaptata necesitatilor organismului.

Ca in orice perioada a vietii, secretul unei sanatati de invidiat este reprezentat de o alimentatie echilibrata. Prin urmare, din alimentatia femeii aflate la menopauza nu trebuie sa lipseasca fructele si legume bogate in vitamine si saruri minerale, alimentele continand fibre, carbohidrati si proteine, una dintre sursele de energie preferate de catre organism.

Se recomanda ca mesele sa fie servite de trei ori pe zi, cu mici gustari energizante intre ele, si niciodata sa nu se treaca peste micul dejun. Bufeurile pot fi controlate prin reducerea consumului de cafea, ceai, alcool, bauturi racoritoare si mancaruri condimentate.

Alimentele ce contin vitamina E in cantitate mare (nucile, alunele, soia, germenii de grau, soia, legumele, carnea de pui) au de asemenea un efect favorabil in diminuarea valurilor de caldura. Vitamina B6 influenteaza pozitiv starile de irascibilitate si joaca un rol important in metabolismul grasimilor, cercetarile demonstrand eficienta acesteia si in reglarea tensiunii premenstruale. Consumati asadar alimente precum morcovi, telina, hrean, varza, broccoli, fructe de anason, lactate, branzeturi, galbenus de ou, bogate in aceasta vitamina.


Despre autor:

Garbo

Citeste articolul integral in Garbo

Sursa: Garbo


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.