Reprezentantii studentilor basarabeni din Bucuresti au facut public ieri un memorandum prin care cer invalidarea alegerilor de la Chisinau si repetarea scrutinului electoral, solicitand sprijinul Comisiei Europene pentru "aspiratiile lor la libertate si democratie".
In memorandum se mai solicita punerea Televiziunii si Radioului Public de la Chisinau sub controlul public, prin constituirea unor Consilii de Administratie alcatuite din personalitati culturale independente, sub protectia observatorilor internationali si nationali. De asemenea, studentii basarabeni vor ca Procuratura Generala a Republicii Moldova sa inceapa cercetarea scrutinului considerat fraudat, iar Comisia Electorala Centrala sa colaboreze in aceasta actiune.

"Cerem, totodata, eliberarea tuturor persoanelor arestate si tratament medical corespunzator pentru cei raniti", se mai scrie in memorandum, cu referire la incidentele de marti de la Chisinau, consumate in urma protestelor fata de rezultatele alegerilor.

Memorandumul a fost semnat de "Comitetul AD-HOC pentru alegeri libere", constituit din presedintii Organizatiei Studentilor Basarabeni din Bucuresti, Ligii Studentilor Basarabeni din Bucuresti si Asociatia Studentilor si Elevilor Basarabeni din Bucuresti.

"Opozitia lucreaza la centralizarea dovezilor care fac referire la fraudarea alegerilor: exista declaratii ale persoanelor fizice, observatorii internationali deja si-au revizuit declaratiile in care spuneau ca totul a fost bine, deja lucrurile se schimba. Cerem ca structurile europene sa se exprime referitor la situatia existenta, lucru care a si fost facut, in parte, de catre doamna Emma Nicholson. Incurajam protestele pasnice si incurajam cetatenii sa militeze in continuare pentru apararea drepturilor lor, dar nu suntem de acord cu violentele si cu provocatorii care incearca sa arunce vina asupra altor state din zona, prin vocea lui Voronin. S-au vehiculat cifre de 200 de persoane arestate si raniti in jur de 500, care fie au fost internati, fie au primit ingrijiri la domiciliu. Din cate stiu eu, nu au fost persoane decedate, sunt doar speculatii pentru a opri protestele", a mai precizat presedintele Ligii Studentilor Basarabeni din Bucuresti, Tudor Cojocaru.

"Comitetul AD-HOC pentru alegeri libere" este gazduit temporar in Bucuresti de Asociatia 21 Decembrie 1989.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.