Social 9 Aprilie 2009 01:55
Mai multe actiuni la care au participat sute de rromi au avut loc ieri, in Capitala, de Ziua Internationala a acestei minoritati. Taraful Haiducilor din Clejani a sustinut un recital in Piata Sudului, o „caravana” a bicicletelor a dus memorii autoritatilor, iar detinutii au petrecut in Penitenciarul Rahova.

Vedeta manifestarilor a fost Targul Rromilor Mestesugari, organizat de Primaria Sectorului 4, in Piata Sudului. In cadrul evenimentului, Taraful Haiducilor din Clejani a incantat ieri sute de spectatori. Cu toate ca rromii prezenti la eveniment s-au distrat pe melodiile tarafului, multi nu stiau ca este ziua lor. „Nu stiu de ce canta taraful si nici ce zi este. Vreau sa vorbesc cu primarul, sa-mi dea casa”, a spus Mihaela Leca, una dintre tinerele prezente la recital.

Un alt cetatean de etnie rroma, Gheorghe Zamfir, de profesie zidar, a spus ca nu-si aminteste sa fi existat vreodata Ziua Rromilor. „ Astazi s-a infiintat aceasta sarbatoare a noastra, asa ca mancam si bem“, a explicat Gheorghe. Primarul sectorului 4, Cristian Popescu, prezent la eveniment, a declarat ca va organiza o data la doua saptamani evenimente dedicate tuturor minoritatilor din sector.

Rromii ecologisti

Tot ieri, aproximativ 50 de tineri rromi au mers pe biciclete pentru a depune memorii la Presedintie, Primaria Capitalei, Guvern, Comisia Europeana si la sediile trusturilor de presa. In memoriu, rromii cereau sa le fie respectate drepturile. „Am incercat sa atragem atentia cu privire la problemele etniei noastre, printre care se numara locurile de munca, educatia si rasismul”, a explicat reprezentantul Comunitatilor de Rromi in Parlamentul Romaniei, Nicolae Paun.

El a adaugat ca au ales ca mijloc de transport bicicleta, ca simbol al ecologiei, dar si ca semn de modernitate. „Daca tot am renuntat la carute, nu am ales mijloace de transport care sa afecteze mediul inconjurator, ci am decis sa folosim bicicleta, la fel de ecologica precum caruta”, a mai spus Nicolae Paun. Mesajul transmis autoritatilor a fost unul care s-a vrut pacifist si in semn de respect.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.