Social 9 Aprilie 2009 01:41
ONU avertizeaza ca peste un milion de oameni sunt in pericol in cazul producerii unui cutremur devastator, datorita pozitionarii geografice a tarii dar si a cladirilor neconsolidate.

Pe o harta de hazard seismic a Europei, aflata la Institutul de Fizica Pamantului, Romania se afla in zona cea mai expusa la cutremure devastatoare. Harta a fost realizata acum doi ani de specialisti din toate tarile europene. Expertii au indicat cu rosu intens zonele unde activitatea seismologica este intensa si deasa. Cu cat culoarea se apropie mai mult de galben, cu atat cutremurele sunt mai rare si au intensitatea tot mai mica. Astfel, documentul arata ca zona de culoare rosu-inchis este reprezentata de tarile Italia, Bulgaria, Turcia, Cipru si Grecia, unde intregul lor teritoriu este expus la cutremure devastatoare.

In cazul Romaniei, se observa ca cele mai rosii, deci cele mai riscante zone, sunt cele din sud-estul tarii, unde cutremurele sunt mai dese si de intensitatea mai mare.

Intrebat de Cotidianul daca Romania poate fi afectata de pe urma cutremurului produs in Italia, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, a raspuns ca “sistemul tectonic din jurul partii centrale a Europei e complet rupt sau diferit de ce e in Romania. Acolo sunt alte structuri geologice. Deocamdata nu se pune problema unui cutremur catastrofal. Mici pot sa fie si maine. Un cutremur peste 7 grade pe scara Richter poate sa dea necazuri Romaniei, insa nu vom avea asa ceva in urmatorii 3-4 ani”.

Potrivit Ziua, Conferinta Mondiala pentru Reducerea Dezastrelor, WCDR, din cadrul ONU, avertiza marti ca in Europa tarile cele mai expuse riscului unor cutremure majore sunt Italia, Romania si Grecia.

Majoritatea spitalelor din Romania s-ar prabusi in caz de cutremur

Doar 20% din spitalele din Romania ar rezista in caz de cutremur, deoarece majoritatea unitatilor sanitare de urgenta nu au o structura consolidata, a declarat, marti, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, eveniment dedicat pregatirii spitalelor pentru dezastre.

"In cazul unui cutremur de magnitudinea celui care s-a produs in Italia, 80% dintre spitalele de urgenta din Romania s-ar darama. Pana la sfarsitul anului, Ministerul Sanatatii si-a propus sa consolideze 30 de spitale din toata tara", a precizat Ion Bazac.

Printre spitalele din Bucuresti care au fost consolidate in ultimii ani este Spitalul Unversitar de Urgenta si Spitalul de Urgenta Floreasca. Si Spitalul de Urgenta Bagdasar este in proces de consolidare, estimandu-se ca lucrarile sa fie finalizate pana la sfarsitul anului 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.